Ipotecarea constructiilor viitoare in noul Cod Civil. Cum se procedeaza

Joi, 08 Mai 2014, ora 16:26
5160 citiri
Ipotecarea constructiilor viitoare in noul Cod Civil. Cum se procedeaza
Ramona Hromei, Avocat Colaborator Wolf Theiss

Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, s-a reglementat posibilitatea de a ipoteca constructii viitoare chiar si in situatiile in care Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare nu este aplicabila.

Articolele 898, 899, 2380 si 2382 Cod Civil reprezinta principalele dispozitii de reglementare. Conform art. 2380 Cod Civil "ipoteca asupra unor constructii viitoare nu poate fi intabulata, ci numai inscrisa provizoriu in cartea funciara, in conditiile legii". Prin urmare, cu exceptia situatiilor in care se aplica prevederile Legii nr. 90/1990 privind creditul ipotecar, a carei analiza nu face obiectul prezentului articol, in ceea ce priveste ipoteca asupra unei constructii viitoare instituita in temeiul Codului Civil se va efectua inscrierea provizorie a acesteia in cartea funciara, apreciaza Ramona Hromei, Avocat Colaborator Wolf Theiss.

Ce prevede noul Cod Civil

In situatia in care constituitorul este proprietarul terenului asupra caruia se instituie un drept de ipoteca, in temeiul art. 2382 Cod Civil extinderea dreptului de ipoteca asupra constructiilor viitoare edificate pe terenul ipotecat ar trebui sa se faca automat, fara nicio alta formalitate (respectiv fara incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca initial semnat sau a unui nou contract de ipoteca imobiliara) cu conditia ca partile sa fi prevazut in contractul de ipoteca faptul ca ipoteca imobiliara poarta si asupra oricaror constructii viitoare.

Unii autori sunt de parere ca extinderea ope legis in temeiul art. 2382 Cod Civil nu presupune nici inscrierea in cartea funciara a garantiei ce greveaza noua constructie. Cu toate acestea, in considerarea rolului pe care il are inscrierea in cartea funciara, consideram totusi ca o asemenea abordare ar ridica probleme din punct de vedere al opozabilitatii ipotecii asupra constructiei. Mai mult, legiuitorul a prevazut intr-adevar ca nu sunt necesare alte formalitati pentru o asemenea extindere dar lipsa actualizarii cartii funciare prin intabularea dreptului de ipoteca si asupra constructiei poate conduce tertii sa considere ca partile au agreat sa ipotecheze doar terenul iar nu si constructia edificata pe acesta.

Textul art. 2382 Cod Civil poate parea a fi in contradictie cu cerinta justificarii inscrierii provizorii prevazute la art. 898 si art. 899 Cod Civil. Insa, din coroborarea celor doua prevederi se poate argumenta ca, in ceea ce priveste constructia, trebuie efectuata in toate cazurile inscrierea provizorie a ipotecii asupra acesteia, inscriere care urmeaza a fi supusa cerintei justificarii.

Justificarea unei inscrieri provizorii a unui drept real asupra unei constructii viitoare se face conform art. 898 punctul 1 teza finala, care prevede ca "in cazul inscrierii provizorii avand ca obiect o constructie viitoare, justificarea acesteia se face in conditiile legii". Fata de prevederile de mai sus, se pune intrebarea ce inseamna sintagma "in conditiile legii".

Unii practicieni sunt de parere ca legiuitorul a avut in vedere un regim derogatoriu de la prevederile art. 899 Cod Civil, respectiv justificarea inscrierii provizorii in conditiile legii speciale. Cu toate acestea, lipsa alinierii prevederilor legii speciale (e.g. Legea nr. 50/1990 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii) la prevederile Codului Civil, poate conduce la interpretarea ca justificarea inscrierii ar trebui supusa conditiilor prevazute de Codul Civil in art. 899, respectiv consimtamantului proprietarului constructiei, dat in forma autentica sau, in caz de refuz, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive. In toate cazurile, justificarea inscrierii provizorii va avea ca efect transformarea acesteia in inscriere definitiva, mentinandu-se rangul determinat de data inregistrarii cererii de inscriere provizorie a dreptului de ipoteca ce a facut obiectul inscrierii.

In practica, in privinta extinderii ipotecii asupra constructiilor viitoare, oficiile de cadastru si publicitate mobiliara interpreteaza diferit aceste prevederi legale.

Astfel, intr-un curent de opinie s-a sustinut ca ipoteca se extinde automat asupra constructiei odata cu intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia in favoarea debitorului ipotecar. Aceasta interpretare este fundamentata pe faptul ca justificarea inscrierii provizorii asupra constructiei are loc la momentul intabularii dreptului de proprietate, in baza autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor, prin implinirea conditiei suspensive care afecteaza dreptul real de proprietate asupra constructiei. Aceasta abordare prezinta avantajul unei proceduri rapide si transparente de justificare a ipotecii si pare sa fie in concordanta cu vointa legiuitorului, care a dorit sa simplifice formalitatile legate de extinderea ipotecii imobiliare.

Conform unui alt curent de opinie, in vederea extinderii ipotecii asupra unei constructii viitoare se aplica regulile de justificare a inscrierii provizorii prevazute de art. 899 Cod Civil, respectiv obtinerea consimtamantului proprietarului constructiei. O astfel de interpretare poate ridica probleme practice in situatia in care proprietarul constructiei viitoare refuza sa isi exprime consimtamantul in forma autentica, intrucat creditorul ipotecar va fi nevoit sa promoveze o actiune in justificare tabulara pentru a efectua cerintele de publicitate.

Intr-o a treia opinie intalnita in practica, cu caracter izolat, partilor li se solicita incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca prin care partile constata extinderea ipotecii si asupra constructiei. Consideram ca o astfel de interpretare nu isi gaseste rationament practic si se indeparteaza in mod cert de prevederile Codului Civil. Mai mult, o asemenea solutie poate ridica probleme practice semnificative, inclusiv in privinta rangului pe care o astfel de ipoteca asupra constructiei il va avea.

Modificarile aduse prin noul Cod Civil sunt binevenite

Consideram ca primele doua opinii intalnite in practica sunt demne de considerat in situatia in care partile au incheiat un contract de ipoteca prin care au agreat ipotecarea unei constructii viitoare. De asemenea, in masura in care contractul de ipoteca contine dispozitii clare si specifice cu privire la intabularea ipotecii asupra constructiei viitoare, nu vedem niciun motiv pentru care definitivarea inscrierii provizorii a ipotecii nu se poate face in baza: (i) solicitarii partilor exprimata prin contractul de ipoteca imobiliara, (ii) a autorizatiei de construire si (iii) a procesului verbal de predare primire la finalizarea lucrarilor. Desigur, ca o asemenea abordare poate ridica probleme cu privire la plata tarifului de intabulare a ipotecii asupra constructiei, dar consideram ca aceste aspecte pot fi solutionate intr-o maniera practica.

In concluzie, fata de reglementarea anterioara, modificarile aduse prin noul Cod Civil sunt binevenite. Cu toate acestea, consideram ca este recomandat ca practica oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara sa fie una unitara, in sensul adoptarii unei solutii care sa corespunda prevederilor Codului Civil, respectiv justificarea inscrierii provizorii odata cu intabularea dreptului de proprietate asupra constructiei in temeiul prevederilor contractului de ipoteca imobiliara prin care oficiului de cadastru ii este solicitata o asemenea inregistrare.

#cod civil, #publicitate ipoteca, #reglemetari constructii , #Codul civil