Piperea: Noul Cod de procedura civila va scurta procesele

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:55
3420 citiri
Piperea: Noul Cod de procedura civila va scurta procesele

Principiul "celeritatii", adica solutionarea unui proces in termen optim si previzibil reprezinta, pentru companii, cea mai importanta modificare din Noul Cod de procedura civila, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

"Cred ca de departe cea mai importanta modificare (adusa prin noul Cod de procedura civila n.r.) este principiul termenului optim si previzibil, care pentru mediul de afaceri este de o importanta capitala.

Este grav de tot din perspectiva principiului celeritatii afacerilor sa vezi ca un proces dureaza mai mult de patru ani de zile si la sfarsitul acestei perioade sa obtii o hartie care practic este inutila, pentru ca intre timp debitorul tau a intrat in insolventa, de aceea celeritatea si de asemenea principiul acesta al termenului optim si predictibil sunt dintre cele mai importante pentru mediul de afaceri", a declarat Piperea.

Potrivit lui Piperea, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila litigiul se transforma "intr-un duel de scurta durata".

"Se permite in sfarsit judecata practic de pe o zi pe alta. In cazul in care dezbaterile nu pot sa fie solutionate intr-o singura zi, se pot amana de pe o zi pe alta, pana cand se termina dezbaterea, iar cercetarea procesului nu se mai face practic in sedinta publica, se face practic prin intermediul avocatilor sau al unei corespondente in care iti arati tot ceea ce ai de spus in litigiu, care se transforma realmente intr-un duel de scurta durata in fata judecatorului", a spus Gheorghe Piperea.

Potrivit avocatului, foarte important pentru mediul de afaceri este ca prin noul Cod de procedura civila se permite "o profesionalizare a sistemului judiciar" in foarte multe privinte.

"In primul rand, judecatorii vor putea sa fie specializati, in doilea rand se va putea apela la expertii specializati pe diverse materii, spre deosebire de ceea ce era pana pe 15 februarie, cand singurii "experti" erau cei de pe listele de la Ministerul Justitiei (MJ) si acolo avem uneori niste situatii in care expertiza se face scrisa de mana, pentru ca omul are 80 sau 90 de ani", a declarat avocatul.

El a precizat ca de vineri se poate apela la experti de genul consultantilor, auditorilor, la cei care sunt organizati in organisme profesionale si nu sunt neaparat pe listele de experti de la MJ.

In ceea ce priveste alte modificari aduse pentru companii de Codul de procedura civila intrat in vigoare vineri, Piperea a facut referire la caile de atac, care nu mai presupun participarea partilor, ci sunt un dialog al juristilor, al specialistilor.

"Nu mai poti sa-ti iei prin surprindere adversarul. Este un tip de avocatura care se practica de ani de zile in Romania, ce este la limita legitimitatii, a deontologiei, de pilda vii in ziua in care toata lumea se asteapta sa se judece procesul si spui ca ai fost angajat in acea dimineata, ca vrei sa-ti pregatesti apararea", a declarat Piperea, referindu-se la o alta schimbare adusa de Codul de procedura civila.

El considera ca astfel de practici denatureaza orice idee de celeritate.

"Esti obligat sa depui intampinare si in ea sa-ti arati toate apararile pe care le pregatesti", a raspuns Piperea, referitor la ce stipuleaza Codul de procedura civila ca sa impiedice asemenea practici ale avocatilor.

#Piperea cod procedura, #modificari cod procedura civila, #Piperea declaratii cod porcedura , #Codul civil