Popa i-a cerut lui Vintu 200.000 de euro/anual

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 00:39
1686 citiri
Popa i-a cerut lui Vintu 200.000 de euro/anual

Nicolae Popa, directorul societatii Gelsor, fugit din Romania pentru a nu executa 15 ani de inchisoare, i-a cerut telefonic lui Sorin Ovidiu Vintu sa-i remita anual 200.000 de euro pentru a putea locui in Indonezia, arata procurorii in cererea de arestare a omului de afaceri, obtinuta de MEDIAFAX. 

In acest caz, Parchetul s-a sezizat in 27 noiembrie.2009 cu privire la indiciile de comitere a infractiunii de favorizare a infractorului prev.de art.264 din Codul penal, in sensul ca Nicolae Popa, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, a fost ajutat pentru a fi zadarnicita executarea pedepsei.

Din procesul-verbal intocmit la data de 2.12.2009, se constata "indicii temeinice ca Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan savarsesc infractiunea de favorizarea infractorului, in sensul ca ajuta un infractor, respectiv pe condamnatul Nicolae Popa sa se sustraga de la executarea pedepsei definitive de 15 ani inchisoare", fapte conturate dupa analizarea unor comunicatii si imagini toate in legatura cu cei trei, spun anchetatorii.

Astfel s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Vintu, Turcan si Alex Stoian.

Parchet s-a retinut ca Vintu a trimis sume de bani condamnatului Nicolae Popa, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata printr-o sentinta penala, dosar in care la data de 23 iulie 2009 a fost emis un mandat european de arestare.

Urmarirea penala a stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor lui Vintu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul Popa avea acces, cu ajutorul invinuitul Turcan sau in numerar, cu sprijinul lui Stoian.

Prin ordonanta din data de 8 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva invinuitului Vintu, pentru favorizarea infractorului, Turcan, pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului si impotriva lui Stoian, pentru complicitate la favorizarea infractorului.

Parchetul spune faptul ca a constat ca inculpatul Vintu alaturi de inculpatii Turcan si Stoian, desi aflati sub puterea unor masuri preventive care le-au limitat dreptul de libera circulatie (fiind dati in consemn la frontiera-n.r.) si cunoscand invinuirile care le sunt aduse, au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul Popa pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei.

"Avand in vedere notorietatea cazului FNI, acel sistem de acumulare a fondurilor banesti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenta unui fond deschis de investitii, care in final a generat un grav prejudiciu atat sistemului financiar-bancar din Romania cat si unui numar foarte mare de persoane fizice, in raport si de gradul de pericol social al infractiunii comise de catre inculpati, care fac parte din categoria infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei, intrucat probele obtinute in cursul urmaririi penale dupa data de 23 august 2010 evidentiaza schimbarea temeiurilor care au stat la baza luarii masurii preventive, astfel ca in prezent subzista temeiurile prevazute de art.148 lit. f) din Codul de procedura penala, intrucat infractiunea savarsita de catre Turcan prevede pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol public, joi s-a dispus prin ordonanta inlocuirea acestei masuri preventive a obligarii de a nu parasii tara cu masura preventiva a retinerii pentrui cei trei", mai arata acuzarea.

Sursa citata mai arata ca analiza intregului material probator evidentiaza faptul ca in cauza sunt intrunite conditiile pentru a se solicita arestarea preventiva a inculpatilor avand in vedere modalitatea concreta de savarsire a favorizarii infractorului , prin ajutorul material dat condamnatului Popa de catre coinculpati, coordonati de inculpatul Vintu, in scopul dovedit de a zadarnicii si ingreuna executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care acesta a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la data de 4 iunie 2009, (prin aceeasi decizie inculpatul Vintu a fost achitat definitiv, iar Vlas Ioana Maria a fost condamnata la pedeapsa de zece ani inchisoare).

Pentru executarea acestei hotarari judecatoresti s-a emis mandatul de urmarire internationala la data de 23 iulie 2009, in vederea extradarii condamnatului Popa.

In opinia anchetatorilor, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se rasfrange asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competentelor legale trebuie sa asigure efectivitate actului de justitie. Efectivitatea actului de justitie este asigurta numai atunci cand vinovatul executa pedeapsa stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Zadarnicirea, ingreunarea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata condamnatului Popa are autoritate de lucru judecat, pentru ca instanta de judecata a statuat ca este vinovat.

Concret, Popa a comis infractiunile si a produs daune profunde (exorbitante) sutelor de mii de pagubiti ai FNI-ului si orice sprijin acordat acestuia pentru a zadarnicii, ingreuna executarea pedepsei constituie acte de obstructionare a justitiei, constituie un grad de pericol care se accentueaza intrucat, desi erau cercetati pentru favorizarea infractorului si se aflau sub obligatiile legale stabilite de organele judiciare inca din luna decembrie 2009, au continuat sa desfasoare activitati de sprijin material in favoarea condamnatului.

In paralel cu demersul desfasurat de autoritatile judiciare competente in scopul extradarii condamnatului Popa, inculpatii desfasurau actiuni de ingreunare a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si executorii, iar desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune, denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea, mai noteaza anchetatorii.

In dosarul in care a fost condamnat, Popa a emis in mod fictiv un numar de 1.683.498 unitati de fond, in valoare totala de 112.289.316.546 lei (aproximativ 7 milioane USD) fara sa fie depusa valoarea acestora, unitati de fond pe care ulterior le-a rascumparat la valoarea de piata fictiv crescuta de 137.403.330.106 lei (aproximativ 8,8 milioane USD), prejudiciind fondul si savarsind astfel infractiunea pentru care a fost condamnat definitiv.

In 18 septembrie 1998, societatea de valori mobiliare Gelsor SA, avandu-l director general pe Popa Nicolae si-a insusit un numar de 65.359 actiuni emise de SC Industrial Export SA la o valoare contabila de 25.376 lei/actiune, aflate in administrarea societatii pe care o conducea si care apartineau SC SOV Invest SA.

Actiunile au fost transferate unui apropiat, ce le-a valorificat prin vanzarea catre Banca Agricola la un pret supraevaluat de 765.000 lei/actiune, de aproximativ 30 ori mai mare decat valoarea reala, producand institutiei bancare un prejudiciu de 50 miliarde lei (aproximativ 3 milioane USD).

In 24 februarie 2002 Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus masura urmaririi cu privire la numitul Popa Nicolae, deoarece se sustragea mandatului de arestare preventiva emis in anul 2000 in dosarul SC SOV Invest-Fondul National de Investitii.

Dupa solutionarea cauzei si condamnarea sa la pedeapsa de 15 ani inchisoare, prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, la data de 23 iulie 2009 s-a emis mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii condamnatului Popa Nicolae, iar in 2 decembrie 2009, autoritatile politienesti internationale l-au capturat la Jakarta - Republica Indonezia.

Potrivit anchetatorilor, la inceputul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului Popa, care se afla in Indonezia, Vintu a dispus transferul sumei de 50.000 de euro intr-un cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor sa intreprinda demersurile necesare zadarnicirii executarii pedepsei ce i-a fost aplicata.

Suma de bani ii era necesara condamnatului Popa in primul rand pentru a putea sa-si "asigure posibilitatile de a nu fi descoperit de autoritatile politienesti internationale" Actiunea, cu ajutorul lui Turcan, a fost finalizata la inceputul lunii noiembrie 2009.

In 11 noiembrie 2009, in acelasi scop al ajutarii condamnatului Popa si al impiedicarii executarii pedepsei de catre acesta, din dispozitia lui Vintu, fratelui condamnatului, numitului Popa Virgil, i-a fost predata suma de 20.000 euro, ce urma sa-i parvina lui Nicolae Popa, prin intermediul parintilor sai, ce urmau sa plece in vizita la acesta in Indonezia.

In acest sens din procesul-verbal de perchezitie corporala intocmit la data de 3 decembrie 2009 de catre ofiterul de politie judiciara a rezultat ca asupra invinuitului Popa Virgil a fost descoperita suma de 20.000 de euro, precum si biletele de avion emise pe numele rudelor condamnatului Nicolae Popa, pe ruta Bucuresti - Istambul - Singapore - Istambul - Bucuresti pentru perioada 6.12.2009-7.01.2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#popa, #sorin ovidiu vintu, #condamnare, #gelsor , #Codul penal