In 2007 un sfert din microintreprinderi a renuntat la plata impozitului pe venit

Marti, 05 Iunie 2007, ora 14:41
1823 citiri

Un sfert din microintreprinderi a renuntat la plata impozitului de 2% pe venit, in primul trimestru al anului fata de sfarsitul lui 2006, dupa ce criteriile pe baza carora o societate poate fi impozitata in regim preferential, pe venit, au fost modificate de Codul Fiscal la 1 ianuarie.

La sfarsitul primului trimestru din 2007, conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, 123.604 firme au depus declaratii pentru plata impozitului de 2% pe venit fata de 168.808 de microintreprinderi, la incheierea anului fiscal 2006. Potrivit estimarii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, in Romania exista 500 de mii de microintreprinderi.

De la inceputul acestui an, Codul Fiscal a introdus un nou criteriu pentru definirea, din punct de vedere fiscal, a microintreprinderilor: obiectul de activitate. Din 2007, o microintreprindere continua sa beneficieze de facilitatea de plata a impozitului pe venit daca cel putin jumatate din veniturile sale provin din alte activitati in afara de consultanta si management. Codul Fiscal nu stabileste care sunt activitatile de consultanta si management, iar Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala (CAEN) enumera peste 30 de activitati care se incadreaza in acest profil. In completare, normele Codului Fiscal precizeaza ca incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate.

Astfel, rezulta ca ponderea veniturilor din consultanta si management in totalul veniturilor este singurul element luat in calculul impozitului, iar profilul activitatii principale specificat in actul constitutiv al societatii nu conteaza din punct de vedere fiscal.

Totodata, normele arata ca analiza indeplinirii conditiei privind activitatea se face in anul fiscal urmator. Provenienta veniturilor din 2006 nu este vizata pe parcursul anului 2007. In acelasi timp, Codul Fiscal reglementeaza ca cifra de afaceri trebuie sa fie de cel mult 100 mii de euro intr-un an ca firma sa isi pastreze statutul fiscal.

In consecinta, daca o microintreprindere realizeaza, in cursul anului 2007, venituri mai mari de 100 mii euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit de 16% pe profit, incepand cu trimestrul in care s-au depasit indicatorii, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Odata cu depunerea declaratiilor, societatile comerciale care vor sa plateasca impozitul de 2% pe venit trebuie sa completeze rubrica de mentiuni pentru microintreprinderi. In schimb, societatile care nu reusesc sa se conformeze conditiilor din Codul Fiscal sunt obligate sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe profit. Fiscul nu detine, insa, date privind numarul de firme mici, care au fost platitoare de impozit pe venit sau care nu mai indeplinesc toate criteriile, pentru ca declaratiile de plata a impozitului pe profit nu fac niciun fel de diferente intre societatile comerciale.

Prin urmare, nici in bugetul de stat nu exista o evidentiere a sumelor incasate din impozitul pe profit de la microintreprinderile care au renuntat sau a trebuit sa renunte la facilitatea de plata pe venit. In buget exista doar un capitol referitor la incasarile din impozitul pe venitul microintreprinderilor. In primele trei luni din acest an, statul a colectat 216 milioane lei din impozitele pe venit ale microintreprinderilor, iar in legea bugetului se estimeaza venituri anuale de 494 milioane lei.

Facilitatea de plata a impozitului de 2% din cifra de afaceri a fost conditionata, prin modificarile aduse Codului Fiscal, de trei criterii: o cifra de afaceri anuala de cel mult 100 mii de euro, provenienta a cel putin jumatate din venituri din alte activitati in afara de consultanta si management si numarul de angajati sa fie de minimum unu si maximum noua persoane.

In 2008, impozitul pe veniturile microintreprinderilor va fi majorat la 2,5%, urmand ca in 2009 sa ajunga din nou la 3%, cota care s-a platit in 2006. Ulterior anului 2009, Codul Fiscal nu mai are nicio prevedere referitoare la impozitarea preferentiala a microintreprinderilor.

Regimul special de impunere a microintreprinderilor a fost creat in 2001. Firmele cu o cifra de afaceri de maximum 100.000 euro si cu cel mult noua angajati au avut posibilitatea sa se inregistreze ca microintreprinderi si sa plateasca un impozit anual de 1,5% pe veniturile realizate din orice sursa. Din 2003, Finantele au obligat microintreprinderile sa aiba cel putin un salariat, iar in 2006 impozitul a fost majorat la 3%.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)