Contestatiile pe achizitiile publice au fost de 13 miliarde de euro in 2011

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 15:52
2332 citiri
Contestatiile pe achizitiile publice au fost de 13 miliarde de euro in 2011

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a admis, anul trecut, 32% din totalul contestatiilor depuse la achizitiile publice, valoarea deciziilor exprimate fiind de peste 13 miliarde de euro, a declarat Laura Iarca, avocat senior al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).

"Valoarea de 13 miliarde de euro reprezinta deciziile exprimate de catre CNSC in achizitiile publice. Din pacate, la nivelul actual ne lovim de cateva probleme in practica in acest domeniu. Aproape 40% dintre contestatiile formulate vizeaza documentatiile de atribuire. Exista situatii cand autoritatii contractante stabilesc conditii de participare restrictive, cu incalcare a principiului proportionalitatii, raportat la contractul care se atribuie", a afirmat avocatul.

Potrivit avocatei, printre probelemele intalnite in practica se numara estimarea unei valori a contractului excesive, ineficienta a cailor de atac, posibile confuzii intre criteriile de calificare si continutul ofertei.

"Desi conform legii poti cere suspendarea contractului, tot conform aceleasi legi dupa rezolvarea contestatiei nu mai poti cere suspendarea", a adaugat Laura Iarca.

Conform raportului de activitate al CNSC, in 2011, 39% dintre contestatiile formulate au vizat documentatiile de atribuire, in timp ce 61% au vizat rezultatul procedurii de atribuire. De asemenea, 32% din totalul contestatiilor formulate au fost admise.

Anul trecut, din cele 6.000 de dosare depuse la CNSC, aproape 10% (599) dintre acestea au insemnat decizii de suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitii publice ZRP, #declaratii achizitii publice ZRP, #contestatii achizitii publice , #Lege achizitii publice