Legislatia achizitiilor publice, intr-o continua schimbare. Ce se modifica?

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:19
3973 citiri
Legislatia achizitiilor publice, intr-o continua schimbare. Ce se modifica?

Autoritatea care reglementeaza achizitiile publice (ANRMAP) vrea modificarea legislatiei. Printre masurile propuse se numara conditii suplimentare pentru participantii la licitatie sau modificari ale cotei de la care pretul ofertat poate fi considerat un pret neobisnuit de scazut. Cum comenteaza avocatii?

ANRMAP(Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) propune retinerea unei sume din garantia de participare si in cazul in care contestatia este admisa doar in parte. In prezent, aceasta posibilitate exista doar in cazul in care contestatia este admisa.

"Apreciem ca o astfel de modificare nu ar fi insa corecta, intrucat atat timp cat contestatia a fost considerata intemeiata, chiar in parte, aceasta sanctiune nu se justifica", a comentat avocatul Laura Iarca, senior Associate si coordonator al practicii de Achizitii Publice la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).

O alta propunere vizeaza modificarea cotei de la care pretul ofertat poate fi considerat un pret neobisnuit de scazut, intrucat s-a observat ca, in practica, cand stabilesc valoarea estimata, autoritatile au in vedere preturile maximale practicate pe piata.

"Apreciem ca este o modificare utila, intrucat la momentul actual sunt situatii in care valoarea estimata este mai mare decat valoarea medie corecta", a explicat Iarca.

De asemenea, ANRMAP a propus obligarea autoritatilor contractante la publicarea, odata cu documentatia de atribuire, a unei declaratii pe propria raspundere a reprezentantului legal, care sa contina datele de identificare ale persoanelor cu functie de decizie, pentru a incerca astfel depistarea preventiva a unui conflict de interese.

Pentru a se asigura impartialitatea membrilor CNSC, autoritatea propune ca acestia sa nu mai poata participa la o a doua contestatie, daca deja au fost prezenti la una, in cadrul aceleiasi proceduri.

Totodata, se doreste introducerea posibilitatii de a solicita suspendarea procedurii de achizitie publica si ulterior solutionarii contestatiei, respectiv daca se formuleaza cale de atac.

"In prezent, legea mentioneaza doar posibilitatea de a solicita suspendarea contractului", a mai spus avocatul Laura Iarca.

Conform raportului de activitate al CNSC, in 2011, 39% dintre contestatiile formulate au vizat documentatiile de atribuire, in timp ce 61% au vizat rezultatul procedurii de atribuire. De asemenea, 32% din totalul contestatiilor formulate au fost admise.

Anul trecut, din cele 6.000 de dosare depuse la CNSC, aproape 10% (599) dintre acestea au insemnat decizii de suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#achizitii publice modificari legislatie, #legislatie achizitii publice Romania, #achizitii publice 2012 ZRP , #Lege achizitii publice