Medierea litigiilor, o solutie viabila pentru mediul de afaceri

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 18:09
3077 citiri
Medierea litigiilor, o solutie viabila pentru mediul de afaceri

Multe persoane juridice, dar si fizice, ajung direct in instanta pentru rezolvarea unor litigii. Insa, putini stiu ca au la indemana o alternativa viabila la justitia clasica, reprezentata de mediere, deoarece aceasta implica o rezolvare mai rapida a conflictelor, dar cu costuri mai scazute.

Procedura medierii reprezinta o alternativa viabila a rezolvarii conflictelor din mediul de afaceri romanesc, in detrimentul justitiei clasice, pentru ca implica o rezolvare mai rapida a conflictelor si costuri mai mici, sunt de parere specialistii in mediere.

Medierea a devenit oblgatorie

Reprezentantii Consiliului de Mediere spun ca introducerea solutiei medierii pentru litigii minore va fi un indicator de civilizatie al societatii romanesti.

Pe data de 19 iunie a fost adoptata introducerea obligativitatii sedintei de informare privitoare la avantajele medierii in litigii minore, prin adoptarea initiativei de modificare si completare a Legii 192/2006, avand ca obiectiv esential revigorarea profesiei de mediator si maximizarea rolului sau in societatea romaneasca.

Principala prevedere a initiativei adoptate marti, 19 iunie, instituie obligativitatea partilor de a participa la sedinta de informare cu privire la mediere, inclusiv dupa declansarea unui proces in instanta, in litigiile privitoare la: protectia consumatorilor, dreptul familiei, cele privind posesia, stramutarea de hotare, raporturile de vecinatate, in domeniul raspunderii profesionale, in litigiile de munca, litigiile civile a caror valoare nu depaseste 50.000 lei si in cazul infractiunilor, cu respectarea unor conditii.

Reprezentantii Consiliului de Mediere mentioneaza ca prin consens politic s-a realizat un mare pas al reformei in justitie, care va da oxigen instantelor de judecata, degrevandu-le de numarul sufocant de mare de dosare.

Instanta - ultima frontiera

Beatrice Onica-Jarka, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii, a declarat pentru Business24 ca orice procedura alternativa de solutionare a litigilor, alta decat in instanta de judecata, este benefica, tocmai din cauza gradului mare de incarcare al instantelor de judecata si al termenelor nerezonabile, uneori, la un asemenea proces.

Problema cu procedurile alternative o reprezinta lipsa de incredere, sustine avocata, iar legea spune ca medierea poate avea loc cu ajutorul unei terte persoane, specializata, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

"Pentru a dobandi incredere in aplearea la aceasta procedura, justitiabilul trebuie sa-si construiasca increderea respectiva. Medierea trebuie sa se impuna ca o activitate de solutionare a litigiilor, care sa fie guvernata de neutralitate, impartialitate si confidentialitate", a spus avocata.

Beatrice Onica-Jarka sustine ca, in prezent, in Romania, persista un sentiment de neincredere in anumite modalitati alternative de solutionare a litigiilor. In viziunea ei, nici instantele de judecata nu se bucura de un grad de incredere prea ridicat.

Prin mediere se evita proceduri costisitoare

"Medierea poate sa devina o solutie pentru mediul de afaceri, daca se va impune ca o modalitate rapida de rezvolare a litigiilor, si daca se va ajunge la un grad de incredere mai ridicat in aceasta procedura", a mai spus avocata.

Principalele avantaje la mediere sunt reprezentate de solutinarea litigiului intr-un timp realtiv scurt si utilizarea unei posibile intelegeri intre parti, in obtinerea unei hotarari care sa constate intelegerea, ca rezultat al medierii.

"Practic, se evita toata procedura contradictorie din instanta de judecata, se elimina toate cheltuielile legate de administrarea probatoriului, atat materiale cat si emotionale, prin aducerea martorilor", sustine avocata.

Pentru societatile comerciale, creantele reprezinta o miza foarte mare, care trebuie rezolvata intr-un timp cat mai scurt.