Caramitru: Plata CAS la contractele pe drepturi de autor ar afecta foarte mult activitatea teatrelor

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 16:04
1790 citiri
Caramitru: Plata CAS la contractele pe drepturi de autor ar afecta foarte mult activitatea teatrelor

Directorul TNB, Ion Caramitru, considera ca plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor, inclusa in proiectul Legii pensiilor, ar afecta foarte mult activitatea teatrelor, in conditiile in care toti colaboratorii acestor institutii lucreaza in baza unor astfel de contracte, informeaza NewsIn.

"La ora asta, toti actorii Teatrului National din Bucuresti care au trebuit sa renunte la cumulul pensiei cu salariul, precum si toti colaboratorii teatrului - regizori, coregrafi, scenografi si actori - lucreaza pe acest tip de contract (drepturi de autor - n.r.). Doar patru dintre spectacolele TNB din prezent se joaca fara colaboratori", a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), sugerand ca aplicarea prevederii din proiectul Legii pensiilor va creste considerabil obligatiile de plata catre stat ale institutiilor teatrale.

Caramitru se declara nedumerit si de modul in care ar urma sa se calculeze CAS-ul aferent contractelor pe drepturi de autor.

"Exista o lege care stipuleaza ca acest tip de contracte sunt exceptate de la plata CAS. Daca Guvernul vrea sa faca asta, trebuie sa dea o ordonanta de urgenta, probabil. In cazul contractelor de drepturi de autor, este vorba despre castiguri aleatorii, iar CAS-ul este o calculatie de plata in vederea pensiei care nu se poate face decat pe salarii care se succed lunar. Nu imi dau seama ce metoda de calcul au in vedere", a spus directorul TNB.

Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie, a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

El a precizat ca, peste plafonul de cinci salarii medii pe economiei, nu se mai plateste CAS.

"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autor, #cas, #drepturi, #plata, #teatre , #Lege pensii