Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea salariilor bugetare va fi legala doar cu noi disponibilizari

Cresterea salariilor bugetare va fi legala doar cu noi disponibilizari


Cresterea salariilor bugetarilor se va putea aplica fara incalcarea legii responsabilitatii fiscal-bugetare doar daca statul va recurge la noi disponibilizari pentru a mentine suma totala alocata prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Legea responsabilitatii fiscale spune clar ca Guvernul nu poate sa creasca in timpul anului cheltuiala pentru personal stabilita prin buget. Intrucat cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice crestere salariala din timpul anului inseamna automat o reducere a numarului de angajati, altfel se depaseste suma programata in buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, dupa un seminar economic organizat la BNR.

Cheltuielile de personal in sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei in acest an.

Potrivit articolului 9, aliniatul 2 din Legea responsabilitatii fical-bugetare, "cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".

Dintr-un calcul simplu rezulta ca o reintregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care sa respecte conditia legala de mentinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajati din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajati.

Dumitru a mai amintit ca Guvernul are obligatia sa respecte si termenul de 180 de zile inainte de alegeri, stabilit tot de legea responsabilitatii fiscal, dupa care sunt interzise orice majorari salariale.

Intreaga dezbatere publica din ultima perioada se refera aproape exclusiv la posibilitatea Guvernului de a decide majoarea salariilor dupa luna aprilie, avand in vedere alegerile generale din noiembrie, fara a se discuta despre alegerile locale programate pentru iunie.

Cu toate acestea, articolul 9 alineatul 1 al legii responsabilitatii fiscal-bugetare indica, fara echivoc, ca:

"Nu pot fi promovate acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art.110, alin.(1) din Constitutia Romaniei sau de incetarea mandatului conducatorilor alesi ai administratiei publice locale care conduc la cresterea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar".

In ultima scrisoare de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI se spune ca politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, documentul reiterand astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care sprijina activitatea Guvernului si a Parlamentului in procesul de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2086 ori