Legea sanatatii ar putea fi adoptata pana la sfarsitul lui 2012

Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:59
3033 citiri
Legea sanatatii ar putea fi adoptata pana la sfarsitul lui 2012
Sursa foto: Cronica de Iasi

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca proiectul legii sanatatii va fi prezentat in Guvern pana la sfarsitul lunii iunie si este posibil ca pana la finele anului aceasta sa fie adoptat in Parlament.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in prezent se poarta consultari cu toti actorii interesati in elaborarea acestui proiect de lege pentru a afla care sunt asteptarile populatiei si a celor care participa la sistemul de sanatate de la acest proiect de lege.

"Am discutat despre reorganizarea spitalelor si s-au tras mai multe concluzii: pentru cresterea calitatii serviciilor medicale in spitale in beneficiul pacientilor este necesar un management mai performant al spitalelor. Acest management mai performant nu se poate in actuala forma de organizare a spitalelor, respectiv institutii publice bugetare.

Atata vreme cat personalul medical va fi considerat personal bugetar si institutia va functiona in limita constrangerilor date de legislatia pentru institutiile bugetare, posibilitatea dezvoltarii asistentei medicale spitalicesti ca urmare a unui management mai performant este limitata. Aceasta propunere nu este noua, a fost confirmata astazi, iar toate discutiile au opinat pentru aceasta solutie", a subliniat ministrul Sanatatii.

Autoritatile cauta solutii pentru reorganizarea spitalelor

Vasile Cepoi a anuntat ca s-a identificat faptul ca o reorganizare a spitalului ca o unitate nebugetara constituie din punct de vedere tehnic si juridic o problema si ca la aceasta data specialisti din Ministerul Sanatatii, din Ministerul Justitiei si din Ministerul de Finante cauta solutii pentru o astfel de organizare.

"S-a lansat notiunea de fundatie, dar o fundatie cu specific pentru spital, nu in sensul celei definite de OUG 24, ci cu caracter special, o fundatie-spital. Termenul de fundatie nu ar fi cel mai potrivit pentru a defini aceasta structura pentru ca perceptia populatiei privind continutul acestei denumiri face ca aceasta forma de reorganizare sa nu fie acceptata sau inteleasa. Afirmatia mi se pare corecta. Spun unitate nebugetara pana vom gasi o formulare mai clara", a sustinut ministrul.

Acesta a subliniat ca spitalele functioneaza in limita constrangerilor legislatiei bugetare, fapt ce le limiteaza dezvoltarea si ca daca un spital public doreste si are posibilitatea sa intre intr-o relatie contractuala cu un asigurator privat, poate sa faca acest lucru, sa aduca venituri suplimentare printr-o munca suplimentara a personalului, dar nu poate sa-si remunereze angajatii suplimentar.

Cepoi a sustinut ca, de asemenea, daca un manager vrea sa-si motiveze personalul in functie de volumul si calitatea activitati, nu poate din cauza constrangerilor legii si ca, la fel, daca managerul considera ca cererea de servicii a populatiei necesita dezvoltarea unei activitati, nu poate sa o faca pentru ca numarul de personal este stabilit la nivel central si trebuie sa se incadreze intr-o limita.

'Un alt aspect: veniturile pe care medicii le pot realiza intr-o unitate spital bugetara sunt limitate de legea salarizarii si ei desfasoara activitati in regim privat dupa programul de lucru si sunt acuzati ca o fac in timpul programului, ceea ce duce la suspiciunea de concurenta neloiala.

Un spital unitate nebugetara ar putea sa-si organizeze o activitate de tip privat in cadrul spitalului, in afara orelor de program al medicilor, pentru ca medicul sa nu fie nevoit sa plece in afara spitalului, poate sa o faca in spital, aduce un venit suplimentar si nu poate fi acuzat de concurenta neloiala, medicul isi rotunjeste veniturile.

Aceasta reorganizare nu inseamna privatizarea spitalului, faptul ca poate sa acorde si servicii medicale cu plata pacientilor care doresc acest lucru nu inseamna privatizarea, iar reorganizarea lor ca unitate nebugetara nu este obligatorie, ci optionala", a precizat ministrul.

Vasile Cepoi a mai spus ca daca nu se identifica o echipa manageriala competenta care sa transforme spitalul intr-o unitate nebugetara este un risc foarte mare "pentru ca ai libertatea unui management performant, dar si responsabilitati foarte mari", dar ca in conditiile de fata daca un manager isi poate ascunde neperformanta acuzand constrangerile legale, in momentul reorganizarii aceasta acuza nu mai poate exista.

#Legea sanatatii adoptare, #Vasile Cepoi reorganizare spitale, #legea sanatatii 2012 , #Lege sanatate