Taxa clawback: Nemultumirile si solutiile producatorilor de medicamente

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:07
4364 citiri
Taxa clawback: Nemultumirile si solutiile producatorilor de medicamente

Reprezentantii asociatilor producatorilor de medicamente solicita guvernului sa anuleze obligatiile de plata aferente trimestrului I din 2012.

Taxa clawback, mult contestata de producatorii de medicamente este, dupa parerea acestora, incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate.

Desi discutiile de luna aceasta cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor au fost transparente si constructive, inca nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I 2012 si pentru revizuirea taxei clawback, au precizat reprezentantii Companiilor membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti".

"Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta, riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate." a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

Taxa clawback ar trebui sa reprezinte un element de control echitabil al pietei si nu unul de blocare a acesteia

"In ultimele trei saptamani am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In acest moment este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani

"Producatorii internationali doresc sa sprijine si pe viitor Guvernul pentru mentinerea medicamentelor pe piata insa cer solutii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sanatate si o schimbare radicala a principiilor taxei de clawback, astfel incat ea sa reprezinte un element de control echitabil al pietei si nu unul de blocare a acesteia" a declarat Regis Lhomme, Presedintele ARPIM.

Aplicarea taxei clawback in formula actuala si la nivelul actual ar putea avea consecinte negative si ireversibile asupra intregului sistem de sanatate. Plata acestei taxe ar obliga companiile farmaceutice sa restranga productia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate si sa isi reduca personalul pentru limitarea costurilor.

"Conditiile actuale ale taxei clawback elimina orice garantie ca membrii nostri isi vor putea mentine activitatea la acelasi nivel de implicare in Romania. Credem ca daca vom fi auziti, cel putin acum, in al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot indrepta", a adaugat presedintele ARPIM.

Exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali. Neplata acestei taxe de catre un producator va aduce cu sine, conform legii, eliminarea tuturor medicamentelor acelui producator din lista de medicamente compensate si gratuite.

Toate acestea vor avea efecte negative in special pentru pacienti, care vor fi obligati fie sa recurga la alte scheme de tratament, fie sa isi cumpere din banii proprii medicamentele de pe alte piete europene unde acestea sunt disponibile.

Principalele cauzele ale acestei suprataxe excesive de aproape 35% pe suma rambursata sunt: evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde lei fata de un consum real de 6,8 miliarde lei); impunerea unei formule de calcul a taxei care nu are echivalent in Uniunea Europeana privind acoperirea integrala a deficitului, includerea in baza de calcul a TVA-ului, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor; utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

Propunerile asociatiilor producatorilor de medicamente

Companiile membre ARPIM si APMGR propun guvernului urmatoarele masuri de modificare a legislatiei referitoare la taxa clawback: considerarea pretului de productie ca baza de calcul, eliminandu-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum si TVA; calcularea taxei in raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate in anul precedent.

Pe lista propunerilor cu care vin asociatiile producatorilor de medicamente se mai gasesc: asigurarea transparentei datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei si auditarea felului in care acestea se obtin, plata taxei sa fie facuta dupa incasarea banilor datorati de statul roman producatorilor de medicamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa clawback, #producatori medicamente clawback, #taxa clawback masuri producatori, #nivel taxa clawback , #Lege sanatate