Cum ii ajuta pe micii intreprinzatori schimbarea TVA dupa doar o luna

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 13:38
3374 citiri
Cum ii ajuta pe micii intreprinzatori schimbarea TVA dupa doar o luna

La doar o luna dupa ce a fost introdus, autoritatile au in vedere modificarea sistemului de plata a TVA la incasare. Schimbarile sunt, insa, necesare, sustin specialistii in fiscalitate, pentru ca altfel aceasta masura lasa micile companii fara clienti.

Printre schimbarile pe care autoritatile le iau in considerare se numara: sistemul de TVA la incasare sa fie optional, nu obligatoriu, sau termenul de 90 zile la care TVA devine exigibila chiar daca factura nu a fost incasata sa fie extins. De asemenea, Finantele analizeaza si o combinatie intre cele doua variante.

"Aceste modificari sunt necesare. Prima masura, TVA la incasare sa devina optional si nu obligatoriu, este absolut necesara, pe cand a doua masura face ca plata la incasare a facturii sa fie mai eficienta", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate pentru Business24.

Avocatul crede ca modificarile propuse de Guvern vin in sprijinul micilor companii. Practic, ei nu vor mai risca sa piarda din clientii lor din cauza acestei masuri.

"In prezent, marile companii care lucreaza cu firme mici au dezavantaje mari: unul pe cash flow, pentru ca atunci cand emit factura colecteaza TVA, dar atunci cand primesc o factura de la un furnizor nu pot sa o deduca pana nu platesc, iar al doilea este acela ca trebuie sa tina evidenta dubla la facturi venite de la companii mici si facturi venite de la ceilalti furnizori.

Aceasta inseamna costuri suplimentare. Aceste doua dezavantaje au inceput sa duca la ruperea contractelor intre firmele mari si micile companii. Practic, lasa firmele mici fara clienti.", a declarat Gabriel Biris pentru Business24.

Parerea avocatului este impartasita si de Mirela Serban, directorul general al R&M Audit Contabilitate.

"Acest lucru (ruperea contractelor - n.r.) ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza; sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru firmele mari 'sa nu merite' efortul de a-si schimba furnizorul, crede oficialul companiei", a precizat Mirela Serban.

Intrebat ce companii vor mai aplica sistemul de plata a TVA la incasare, daca acesta devine optional, avocatul Gabriel Biris a precizat ca masura va fi aplicata in continuare, cu succes, de micile companii.

"Vor fi companii mici care vor apela la aceste regim daca au relatii contractuale la nivel mic sau fac business to customer, adica vand in retail. Sistemul devine functional si nu creeaza perdanti doar cu optiunea. Extinderea termenului de 90 de zile este un plus", a declarat Gabriel Biris.

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) este de la 1 ianuarie aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei, adica IMM-urile.

Singurele companii care lucreaza la fel ca si anul trecut sunt cele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, care au relatii comerciale exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu.

Sistemul de plata a TVA la incasarea facturilor s-a dorit a fi o masura care sa elibereze lichiditati in piata si sa ajute companiile intr-o perioada in care bancile inca nu sunt deschise spre finantari asa cum si-ar dori mediul privat.

#TVA incasare, #TVA incasare 2013, #plata TVA incasare modificari, #sistem plata TVA incasare , #Lege TVA