Scaderea plafonului de plati in numerar, o noua masura impotriva evaziunii fiscale?

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:29
9413 citiri
Scaderea plafonului de plati in numerar, o noua masura impotriva evaziunii fiscale?

Companiile vor putea face plati in numerar de cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi. Care sunt mizele unei asemenea masuri: reducerea evaziunii fiscale sau un ajutor "discret" acordat bancilor?

Maria Grapini, Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FPIU), sustine ca scaderea plafonului de plati vine in completarea unei alte masuri anuntate de guvern. Grapini face referire la plata TVA la incasare.

"Nu poti sa treci pe factura plata TVA la incasare, dar, intre timp, sa incasezi numerar. Statul nu mai poate sa aiba niciun control si atunci s-a pus aceasta conditie: ca plata TVA la incasare sa se faca numai pentru operatiunile bancare, ca sa oblige cursul de lichiditati sa mearga prin banca", a declarat Maria Grapini, pentru Business24.

Companiile nu vor mai avea motive sa ceara plati cash

Presedintele FPIU crede ca, dupa introducerea platii TVA la incasare, marile companii nu vor mai avea motive sa ceara platile in numerar.

"Plafonul este pentru toata lumea, insa companiile mari nu opereaza, in mod obisnuit, in numerar. Daca firmele mici si mijlocii nu mai platesc TVA la facturare, atunci nu mai exista mobilul. Nu trebuie sa incasez numerar ca sa am TVA sa ii dau statului pe data de 25 ale lunii", a spus Grapini.

Biris: Nu vad o legatura intre reducerea plafonului si plata TVA la incasare

Nu de aceeasi parere este Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate. In opinia sa, masura ar putea reduce evaziune fiscala, dar nu are nicio legatura cu plata TVA la incasare.

"Pe cei care isi desfasoara activitatea la negru nu ii va incurca. Va reduce circulatia de cash si in felul acesta va ajuta si la o oarecare reducere a evaziunii. Totusi, eficienta ei va fi una limitata daca nu este coroborata si cu alte masuri fiscale. Nu vad legatura intre aceasta limitare si plata TVA la incasare", a declarat Gabriel Biris, partener Biris&Goran pentru Business24.

Ce propune Ministerul Finantelor

Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale, citat de Mediafax.

Scaderea plafonului pentru firme vine in contextul introducerii sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Odata cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

Firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere plafon numerar, #plati numerar companii, #Grapini plati numerar, #Biris plati numerar , #Lege TVA