Bogdan Chiritoiu: Sectorul energetic prezinta probleme concurentiale serioase

Vineri, 25 Mai 2012, ora 21:29
2302 citiri
Bogdan Chiritoiu: Sectorul energetic prezinta probleme concurentiale serioase

Sectorul energetic reprezinta o zona cu probleme concurentiale serioase, pentru rezolvarea lor fiind necesara o colaborare cu autoritatea de reglementare, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la o conferinta privind realizarile si perspectivele institutiei.

"Zona pe care sper sa crestem este cea de energie, zona cu probleme concurentiale serioase. Nu este o piata foarte concurentiala. Avem mai mult producatori de stat. Este important sa dezvoltam relatia cu reglementatorul de pe acea piata. Sper, si cu ajutorul Bancii Mondiale, sa progresam in acest an", a afirmat Bogdan Chiritoiu.

Sase companii petroliere se afla pe primul loc in topul amenzilor, aplicate de CC din 1997 pana in prezent, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina, in 2011, amenda ridicandu-se la peste 891,7 milioane lei.

De asemenea, presedintele CC a mentionat piata serviciilor financiare ca fiind o zona cu probleme, din cauza comisioanelor mari practicate.

"Si pe zona de servicii financiare sunt probleme. In zona de carduri, comisioanele sunt mari in Romania. Ne uitam acum sa vedem ce se intampla la nivel european", a spus Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a aplicat, in decursul celor 15 ani de activitate, amenzi in valoare totala de peste 437,7 milioane euro, pentru cazurile de incalcare a legislatiei in domeniu.

#Consiliul Concurentei sector energetic, #sector energetic probleme concurentiale , #Legi economice