Manolescu (MFP): Aplicarea noului Cod Fiscal la 1 ianuarie 2014 ar lasa impresia de instabilitate

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:55
2596 citiri
Manolescu (MFP): Aplicarea noului Cod Fiscal la 1 ianuarie 2014 ar lasa impresia de instabilitate
Sursa foto: Codfiscal.net

Procesul de rescriere a Codului Fiscal este aproape de final, dar intrarea sa in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate si lipsa de credibilitate, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Rescrierea Codului Fiscal este aproape de final. Am lansat in dezbatere, la nivelul ministerului, grupurile de lucru in ideea de a-l aplica cu 1 ianuarie 2014 sau de a-l lasa in dezbatere un timp mai indelungat, pentru a nu grabi lucrurile. Fiind un proiect de o asemenea amploare nu trebuie grabit.

In urma acestui proces de rescriere, pe langa partea de corelare a aparut si o restructurare a Codului, ceea ce s-ar putea sa-l faca, in prima instanta, un pic greoi de accesat utilizatorilor care sunt obisnuiti cu o anumita structura, asa cum avem in prezent in Codul Fiscal. Credem ca nu ar fi benefic ca acest proces sa fie facut in graba si sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, pentru ca ar crea, din nou, impresia de instabilitate si necredibilitate", a afirmat Manolescu.

Potrivit oficialului MFP, la ora actuala este mai benefica preluarea ideilor inaintate de mediul de afaceri, "cum ar fi solicitarea de a avea prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding".

Pe de alta parte, Manolescu a precizat faptul ca o eventuala reducere a TVA in alte zone nu trebuie sa mai fie compensata cu alte masuri pentru umplerea golurilor.

"O eventuala reducere a TVA intr-o alta zona trebuie sa nu mai fie compensata cu alte masuri. Daca va fi nevoie tot timpul de a pune ceva in loc, nu se va mai reduce TVA in alte zone. Cota redusa la alimente este o zona cu o viteza de rotatie a produselor foarte mare. Accizele la alcool, la produsele de lux, masinile scumpe sunt taxele pe care FMI ni le-a cerut pentru compensarea reducerii TVA si altor reduceri de taxe", a spus secretarul de stat din MFP.

Ce modificari a introdus actualul cod fiscal

Actualul Cod Fiscal a intrat in vigoare la 1 februarie 2013 si cuprinde o serie de modificari in domeniul tuturor impozitelor si taxelor majore - impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum si revizuirea semnificativa a sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole.

Astfel, limita veniturilor pentru care o firma intra in sistemul microintreprinderilor coboara la 65.000 euro, iar pentru anul 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu 1 februarie 2013, si persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 indeplinesc conditiile prevazute de acest sistem de impunere.

De asemenea, Codul Fiscal modificat prevede impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanta si prestari servicii cu firme inregistrate in paradisuri fiscale si state cu care Romania nu are acorduri de evitare a dublei impuneri.

Totodata, este vizata includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura, impozitul urmand a avea o cota de 16%.

Documentul are in vedere determinarea venitului net anual in sistem real, pentru veniturile din silvicultura si piscicultura potrivit regulilor de impunere proprii veniturilor din activitati independente si stabilirea nivelului normelor de venit pentru perioada impozabila din anul fiscal 2013 cuprinsa intre 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal.

Ministerul Finantelor a demarat de peste sase luni un proces complex de rescriere a Codului Fiscal, cu mediul de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrare vigoare Cod Fiscal, #modificari cod fiscal, #Dan Manolescu Cod Fiscal, #Ministerul Finantelor Cod Fiscal, #Cod Fiscal 2014 , #Legi economice