Dupa aderare, aceeasi Marie cu alta palarie pentru taxe si impozite

Luni, 18 Septembrie 2006, ora 01:39
1299 citiri

De la 1 ianuarie 2007 se va aplica dubla impozitare pentru bunurile second hand, fie ca este vorba de autovehicule, fie ca este vorba de haine sau aparate electrocasnice. Acest regim special prespune ca o anumita persoana revanzatoare, care livreaza buburi second hand sau alte bunuride colectie, o face intr-un anumit regim de taxare, aplicand TVA numai la marja profitului sau.Pana acum, toate bune, dar parca am fi intr-o piesa de Caragiale. Ori sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca, dar sa se schimbe pe ici pe colo. Cam asa stau lucrurile si cu legislatia romaneasca. Totul parea ca se va rezolva odata cu apropierea de spatiul comunitar. Numai ca ceea ce se va schimba, vor fi ... termenii.

Nu vom mai discuta, de exemplu, despre import sau despre export, ci despre livrare si achizitie in spatiul comunitar. Aici lucrurile ar putea fi clare, iar mai marii nostrii nu au un spatiu larg de manevra. Dar lucrurile abia acum incep sa fie interesante. Desi legislatia fiscala era de ceva timp armonizata, a fost facuta o noua lege.

Astfel, in ceea ce priveste regimurile fiscale ale TVA vom avea o alta abordare, europeana, dar nu prea deferita fata de ce avem astazi. In ceea ce priveste transactiile pe piata interna, adica la vanzarile de bunuri si servicii intre agentii economici sau intre contribuabili din Romania, nu se schimba nimic. Se schimba poate definitiile sau modul de formulare al principiilor, dar altceva nu.

Unde ar trebui sa se aplice regimurile speciale europene? In primul rand in cazul firmelor mici, neplatitoare de TVA. Apoi agentiilor de turism, bunurilor second hand, operelor de arta si aurului destinat investitiilor. Insa si pana acum legislatia prevedea existenta acestor exceptii.

Diferenta este ca de 1 ianuarie 2007, plafonul firmelor care pot alege sa nu plateasca TVA a scazut de la doua miliarde de lei la 30.000 de euro, adica la jumatate. Regimurile speciale aplicabile vanzarilor de bunuri second hand si agentiile de turism exista si acum.

Practic, se tine cont la aceste activitati de faptulca acesti prestatori de servicii presteaza o activitate specifica, adica, in general, sunt re-selleri. Cea mai interesanta situatie se intalneste in domeniul vanzarilor de masini second hand.

Aici comerciantii au adus la nivelul de arta stiinta de a-i convinge pe cumparatori, iar un atuu important le ofera legea. Cand vand o masina, ei spun ca au inclus TVA. Clientul, fara sa stie, prespune ca este vorba de TVA normal, adica aproape o cincime din valoarea masinii.

Pe cand, in realitate, vanzatorul pune TVA numai pe profit. Legea le permite sa nu puna TVA decat pe adaos. Dar practic, factura o primeste un neplatitor de TVA si nu arata cat este valoarea taxei. Pe acea factura se mentioneaza numai "TVA inclus". Nu putem calcula exact cat a fost taxa, intr-o astfel de factura.

In concluzie, trebuie spus ca pentru fiecare dintre masurile pomenite, daca vom cauta cu atentie, vom vedea ca exista corespondent in Codul Fiscal actual. Asta pentru ca legislatia privind TVA a fost deja armonizata cu Directiva 6 europeana. Astfel si logic, schimbarile care trebuiau facute erau minime. De ce s-a ales in schimb traducerea mot-a-mot a unei legi europene? O traducere care nu are nimic de-a face cu limbajul juridic? Poate pentru ca la noi guverneaza teoria formelor fara fond.

Bloombiz