Hollande ii da peste nas lui Cameron: Marea Britanie nu va avea drept de veto si am incheiat discutia!

Joi, 04 Februarie 2016, ora 12:00
13975 citiri
Hollande ii da peste nas lui Cameron: Marea Britanie nu va avea drept de veto si am incheiat discutia!
Foto: Flickr/ Number 10

Bucuria premierului britanic David Cameron de a fi punctat cateva reforme importante in ciorna proiectului legislativ negociat cu oficialii europeni pare sa fie de scurta durata.

Conform agentiei Reuters, presedintele Frantei, Francois Hollande, se arata indispus de posibilitatea de a da tarilor non-euro din UE un drept de veto asupra politicilor care urmeaza sa fie aplicate in cadrul uniunii monetare.

"O tara din afara zonei euro nu poate avea drept de veto asupra politicilor tarilor din zona euro", a punctat Hollande, dupa o intalnire cu premierul polonez Beata Szydlo.

Proiectul legislativ prezentat de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in urma negocierilor purtate cu David Cameron prevede posibilitatea ca parlamentele tarilor membre UE sa poata respinge legile europene, daca se obtine o majoritate a 55% din Legislativele nationale.

In momentul de fata, zona euro cuprinde 19 state, alte noua tari din interiorul Uniunii nefiind inca parte a uniunii monetare.

Seful statului francez a adaugat ca se pot face modificari la proiectul legislativ care urmeaza sa fie discutat de sefii de stat si de guvern din cele 28 de tari membre UE in cadrul summit-ului din 18 si 19 februarie.

"Vom face corectii, daca va fi necesar, dar nu redeschidem negocierile. Am ajuns in punctul in care guvernul britanic are toate asigurarile necesare ca reforma in UE se va petrece", a comentat Francois Hollande.

Un punct de vedere al Executivului de la Paris arata ca oficialii francezi privesc proiectul prezentat de Tusk ca o baza de pornire a discutiilor cu partea britanica, dar in anumite limite.

Marea Britanie a deschis negocierile cu partenerii europeni pentru a obtine o serie de avantaje care sa convinga populatia din regat sa voteze pentru ramanerea tarii in UE. Un referendum pe aceasta tema va fi organizat in luna iulie a acestui an.

#brexit, #reforma UE, #negocieri Marea Britanie UE, #legi europene , #Legi europene