Primul pas in negocierile Brexit: Parlamentele nationale vor putea respinge legi europene

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:30
10154 citiri
Primul pas in negocierile Brexit: Parlamentele nationale vor putea respinge legi europene
Foto: Parliament.uk

Ciorna unei propuneri legislative rezultate din negocierile purtate de oficialii britanici cu partenerii europeni va fi prezentata marti de presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Documentul prevede ca parlamentele nationale sa aiba drept de veto pe legislatia comuna europeana, putand respinge definitiv o lege sau avand dreptul de a cere modificarea acesteia, au anuntat surse din interiorul cabinetului de la Londra, citate de International Business Times.

Cartonas rosu

Pentru ca dreptul de veto sa fie luat in considerare la nivel comunitar, cel putin 55% din parlamentele celor 28 de state comune vor trebui sa impartaseasca acelasi punct de vedere.

Pana in prezent, parlamentele statelor membre aveau puteri limitate in a solicita Comisiei Europene sa revada o lege pusa in aplicare sau sa recurga la revizuirea acesteia daca respectivul act normativ nu convenea majoritatii din cel putin jumatate din parlamentele nationale din UE.

Sistemul "cartonasului rosu" este o premiera in interiorul UE, de acum parlamentele tarilor membre avand posibilitatea de a respinge masurile legislative pe care le considera dezavantajoase pentru majoritatea cetatenilor din Uniune.

"Aceasta schimbare majora ne da certitudinea ca vocea parlamentelor nationale se va face auzita clar si raspicat la Bruxelles", a declarat unul dintre membrii cabinetului de la Londra, citat de Reuters.

Negocieri intense

Proiectul de lege va trebui sa intruneasca votul unanim al reprezentantilor statelor membre UE, care sunt convocati la un summit european in perioada 18-19 februarie.

Surse guvernamentale din Regatul Unit sustin ca statele est-europene, desi s-au opus multor reformel cerute de David Cameron, ar putea sustine acest proiect, data fiind atentia manifestata de acestea pentru protejarea propriilor interese nationale.

Guvernul britanic intentioneaza sa finalizeze in februarie discutiile cu reprezentantii Bruxellesului pe tema reformarii sistemului dupa care este condusa Uniunea, in luna iunie a acestui an cetatenii britanici urmand sa decida in cadrul unui referendum daca regatul va ramane sau nu in UE.

#reforma sistem UE, #referendum Brexit, #david cameron, #vot parlamente nationale, #legislatie ue , #Legi europene