Provocare pentru angajatorii europeni: Naveta, inclusa in programul de munca

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 13:13
19770 citiri
Provocare pentru angajatorii europeni: Naveta, inclusa in programul de munca
Foto: Wikimedia

Vesti bune pentru muncitorii din cele 28 de state europene care fac naveta pe distante lungi intre casa si locul de munca. Curtea Europeana de Justitie a decis ca timpul pierdut de acestia pe drum sa fie inclus in programul de munca.

Prevederile se vor aplica navetistilor care calatoresc intre doua locatii distincte, timpul inclus in programul de munca fiind acel cel petrecut pe traseul de dus, cat si la intoarcere, conform deciziei din 10 septembrie a Curtii Europene de Justitie, citata de CNN Money.

Sub scuza protectiei muncii

"Excluderea acestui timp de calatorie catre locul de munca nu ar fi in concordanta cu obiectivul de a asigura protectia salariatilor si a sanatatii acestora", au justificat magistratii europeni.

Astfel se face ca, daca un muncitor are de parcurs un traseu de o ora pana la locul de munca, acesta va beneficia de doua ore adaugate la pontajul sau zilnic, iar timpul poate creste substantial daca angajatul parcurge un drum cu dese ambuteiaje.

Din nefericire, decizia nu ii vizeaza pe functionarii publici si pe cei care fac naveta in interiorul oraselor de mari dimensiuni.

Decizia Curtii de Justie este imediat aplicabila in interiorul Uniunii Europene, avand caracter de lege.

Caz flagrant in Spania

Hotararea luata de magistratii europeni vine in urma unei analize privind practicile intalnite in cadrul firmei de securitate Tyco din Spania.

Conform declaratiilor angajatilor din firma, acestia primeau comenzi de instalare, service si revizii pentru unele sisteme de securitate aflate in locatii la trei ore distanta.

Patronatul in schimb nu scadea acest timp de deplasare din programul zilnic de lucru, asa ca de multe ori angajatii de la Tyco terminau ziua de munca undeva in miez de noapte.

Conducerea Tyco a refuzat sa comenteze hotararea Curtii Europene de Justitie, dar unii specialisti sustin ca aceasta decizie va pune probleme in special companiilor ai caror angajati efectueaza frecvent deplasari lungi in timpul programului de munca.

Cu ochii pe angajatori

Sarah Henchoz, avocat in dreptul muncii la firma Allen & Overy crede ca multe firme vor incerca sa fenteze legea, si prin aceasta si costurile suplimentare cu salariile angajatilor, prin deschiderea unor puncte fixe unde sa se realizeze pontajul muncitorilor inainte de a fi trimisi in teren.

Un grup de angajati care va beneficia de pe urma acestei hotarari este cel al ingrijitorilor de persoane din sistemul de asistenta sociala la domiciliu.

Unison, un sindicat care reprezinta 30.000 de asistenti personali din Marea Britanie, a salutat decizia magistratilor, dar se teme de siretlicurile la care vor recurge angajatorii.

"Va fi o adevarata provocare sa te siguri ca aceste prevederi vor fi respectate cu strictete de catre angajatori", a explicat Matthew Egan, purtatorul de cuvant al sindicatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ore suplimentare munca, #program zilnic munca, #hotarare Curtea Europeana de Justitie, #piata muncii ue, #naveta munca UE , #Legi europene