Romania - cea mai mare crestere a comertului ilicit cu tigarete din UE

Joi, 28 Mai 2015, ora 16:22
13486 citiri
Romania - cea mai mare crestere a comertului ilicit cu tigarete din UE
Foto: KPMG

In Romania, consumul de tigarete contrafacute si de contrabanda a crescut in ultimul an, de la o medie de 10,9% in 2013, la 15,6% din consumul total, reprezentand cea mai mare crestere inregistrata la nivelul UE.

Factorul principal care a determinat aceasta crestere a comertului ilicit cu tigarete din Romania la un nivel cu peste 50% mai mare fata de media Uniunii a fost influentat de adancirea diferentei de pret dintre tigaretele produse in Romania si cele provenind din Ucraina si Republica Moldova, precum si de relaxarea masurilor de control la granita cu cele doua state.

Incidenta comertului ilicit cu tigarete se mentine la cote ridicate in Uniunea Europeana, cu un total de 56,6 miliarde de tigarete de provenienta ilegala consumate in 2014.

Un nou studiu publicat de KPMG pe 28 mai confirma ca tigaretele de provenienta ilegala reprezinta 10,4% din consumul total de tigarete din UE si costa contribuabilii si comunitatile pierderi la bugetele de stat de peste 11 miliarde de euro pe an.

Luate impreuna, miile de tranzactii realizate de infractorii implicati in piata ilegala de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de tigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.

In ultimii ani, provenienta si tipul produselor ilicite disponibile pe piata neagra au continuat sa evolueze, in timp ce tendinta ascendenta a nivelului comertului ilegal in UE a fost moderata.

De exemplu, in 2014, peste 8 din 10 tigarete ilicite au provenit din afara UE, in crestere cu 10% fata de 2013. In schimb, circulatia acestora in interiorul UE continua sa scada, pe fondul intaririi controlului instituit de industrie pe lantul de aprovizionare si al micsorarii diferentelor de pret intre statele membre UE.

Concluzii relevante extrase din studiul KPMG privind comertul ilegal cu tigarete in Romania, in 2014:

15,6% - nivelul consumului de tigarete contrafacute sau de contrabanda in Romania;

Cele mai afectate zone sunt Nord-Est, cu 33%, respectiv Vest, cu 28% prezenta a produselor ilicite;

In 2014, 89% din totalul tigaretelor contrafacute au avut timbru de Ucraina;

Jin Ling, Marble si Ashima - printre cele mai traficate tigarete pe piata romaneasca

"Illicit whites" - tigaretele care sunt de regula produse legal intr-o tara, dar sunt traficate la nivel transfrontalier in alte tari, unde au distributie legala limitata sau nu au deloc - prolifereaza, de asemenea, in Uniunea Europeana.

Conform KPMG, desi contrabanda cu branduri renumite a devenit mai putin raspandita, volumul de "illicit whites" a crescut exponential din 2006 pana in 2014, de la zero la 37% din totalul tigaretelor de provenienta ilicita.

"Peste 50% din produsele de contrabanda care ajung in Romania sunt de provenienta necunoscuta, tipice crimei organizate.

Chiar daca prognoza pentru 2014 era una optimista datorita aprecierii Leului fata de Euro, decizia luata in decembrie 2013, de a indexa cursul de schimb Euro/Leu folosit pentru accize, a avut efecte negative care s-au tradus, in special, prin contractia pietei legale de tigarete in favoarea celei ilegale.

Acesta a fost motivul pentru care, in 2014, preturile la tigarete au crescut nefiresc de mult, in contradictie cu realitatile economice, adancind si mai mult diferentele de pret dintre piata romaneasca si vecinii nostri, Moldova, Ucraina si Serbia.

Devalorizarea Grivnei din Ucraina si "razboiul de preturi" din Moldova, combinate cu cresterea fortata din Romania au adus diferentele la niveluri mai mari decat cele

consemnate in 2009-2010, perioada in care nivelul contrabandei cu tigarete a atins maximul istoric de 36% din totalul consumului", a spus Adrian Popa, Director Corporate Affairs la British American Tobacco Romania.

"Studiul KPMG prezinta agregat situatia din toate tarile membre ale UE pentru anul 2014. Datele pentru Romania au la baza studiul Novel desfasurat pe piata locala de circa 10 ani.

Din pacate, ultimele studii Novel arata ca, in 2015, contrabanda este in crestere in Romania, in ciuda eforturilor autoritatilor, sustinute si de companiile de tutun.

In ceea ce ne priveste, in prima parte a acestui an, JTI a demarat o campanie regionala extinsa, in regiunile din nord, nord-est, vest si sud-vest, in parteneriat cu ANAF, DGV si autoritatile locale, in scopul reducerii pietei negre in zonele de granita, cele mai afectate de comertul ilegal cu tigarete.

Asa cum am aratat in numeroase ocazii, este necesara o noua strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, la nivel national, pentru perioada 2015-2018, care sa vizeze imbunatatirea cadrului de reglementare si masurile concrete ce trebuie implementate in mod concertat, de catre toate institutiile responsabile.

Aceasta strategie a fost ceruta in mod public, in repetate randuri, de ANAF si DGV, dar si de alte autoritati, ca de exemplu Consiliul Concurentei care, la finalizarea investigatiei pe piata tigaretelor, a concluzionat ca traficul ilegal cu tigarete este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

"Nivelul comertului ilicit cu tigarete din Romania a depasit anul trecut cu peste 50% media europeana, ajungand la 15,6%. Faptul ca, in aceeasi perioada, piata legala a scazut cu 2%, a fost contrabalansat de cresterea comertului ilicit.

Acest fenomen ne arata incotro se indreapta, tot mai mult, preferintele consumatorilor romani, care se expun astfel riscurilor generate de consumul produselor de provenienta ilegala, manufacturate in conditii indoielnice si avand componente neconforme normelor UE.

Avand in vedere ca prezenta produselor "illicit whites" genereaza efecte nedorite pe intreg teritoriul Uniunii Europene, in conformitate cu datele studiului KPMG, putem afirma ca aceasta situatie alarmanta este cauzata, in mare masura, de diferentele de pret, alimentate de necoordonarea masurilor fiscale pe piata locala cu cele de protectie a granitelor Romaniei si UE", a spus Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

In ceea ce priveste rezultatele la nivelul UE, studiul arata ca:

In 2014, 10,4% din totalul tigaretelor consumate in UE au fost de provenienta ilegala, fata de 10,5% in 2013 si 11,1% in 2012;

In 2014, volumele totale de tigarete de provenienta ilegala au scazut cu 3,3%, la 56,6 miliarde de tigarete;

In 2014, circulatia marcilor de "illicit whites" a crescut cu 8%, pana la 21,2 miliarde de tigarete, consumul acestor produse fiind cel mai raspandit in Polonia, Italia, Spania si Grecia;

Pierderile provocate de comertul ilicit cu tigarete sunt in valoare de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat ale statelor membre.

Piata tigaretelor de provenienta ilegala continua sa priveze statele membre de veniturile de care au atat de multa nevoie, sa afecteze comertul legitim si sa stimuleze activitatile criminale in comunitatile locale.

Desfiintarea pietei negre de tutun presupune ca guvernele, agentiile de aplicare a legii, producatorii si comerciantii sa colaboreze, pentru a opri infractorii responsabili de acest tip de comert ilegal.

British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) si Philip Morris International Inc. (PMI) raman implicate in aceste demersuri si continua sa investeasca in combaterea acestui fenomen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#harta comertului ilicit cu tigarete in, #contrabanta tigarete Romania , #Legi europene