Romania, somata de CE sa schimbe legislatia gazelor

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:39
3118 citiri
Romania, somata de CE sa schimbe legislatia gazelor

O procedura de infringement a fost declansata impotriva Romaniei din cauza legii gazelor. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta.

In prezent, companiile care furnizeaza gaze naturale sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu ar mai ramane cu stocuri disponibile pentru export.

Astfel, tara noastra incalca legislatia europeana care prevede ca trebuie permis atat importul, cat si exportul.

Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii.

Exportul de gaze din Romania a fost interzis pana cand vor fi diversificate sursele de import, potrivit unei legi care a fost adoptata, in luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputatilor, care a fost for decizional.

Romania in centrul inca unei proceduri de infringement din domeniul energiei

Procedura de infringement se refera la o serie de pasi care trebuie parcursi in cazul in care Comisia Europeana constanta ca un stat membru incalca legea.

Daca autoritatile remediaza situatia, procedura de infringement se inchide. In caz contrar, juristii CE dau statul in judecata la Curtea Europeana de Justitie. Daca statul este gasit vinovat, este penalizat cu o amenda foarte mare si procedura se incheie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea gazelor, #infringement Romania gaze, #legislatie gaze Romania, #exporturi gaze Romania , #Legi europene