Codul Fiscal se modifica: Impozitul pe venit, obligatoriu la IMM-uri

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:06
5825 citiri
Codul Fiscal se modifica: Impozitul pe venit, obligatoriu la IMM-uri

Codul Fiscal se va modifica. Autoritatile schimba, printre altele, modul in care sunt impozitate companiile mici si mijlocii.

Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca impozit pe venit, se arata in Ordonanta de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. In plus, limita veniturilor obtinute pentru care se intra in sistemul microintreprinderilor este de 65.000 euro.

O alta modificare facuta Codului Fiscal este majorarea profitului impozabil pentru activitati de cercetare-dezvoltare de la 20 la 50% din cheltuielile eligibile.

Modificarile Codului Fiscal vizeaza si regimul pe care trebuie sa il aplice beneficiarii operatiunilor realizate de persoanele obligate sa intre in sistemul TVA la incasare sau sa paraseasca sistemul. Explicatiile sunt legate de perioada cuprinsa intre data de la care aveau obligatia sa aplice sistemul pana la data inregistrarii din oficiu si, respectiv de la data la care aveau obligatia sa inceteze aplicarea sistemului pana la radierea din oficiu.

O alta prevedere a ordonantei este includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura si impunerea acestora in conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, cu cota de impozit de 16%.

In plus, este vizata si extinderea impozitarii indemnizatiei, inclusiv orice alte sume de aceeasi natura, primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare de guvern pentru personalul din institutiile publice la nivelul tuturor angajatilor.

Se includ in Codul Fiscal prevederi din care sa rezulte ca in cazul stocarii electronice a facturilor, inclusiv a celor care au fost convertite din format hartie in format electronic, nu este obligatorie aplicarea Legii nr.135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.

#taxe Cod fiscal, #modificari cod fiscal, #Codul Fiscal modificari 2013 , #Legi Romania