Incalcarea noii legi a energiei: Amenzi de 10% din cifra de afaceri

Marti, 20 Martie 2012, ora 14:38
2414 citiri
Incalcarea noii legi a energiei: Amenzi de 10% din cifra de afaceri

Amenzile pentru nerespectarea noii legi a energiei electrice, avizate vineri de Guvern, sunt de 10 ori mai mari decat prevedea vechiul act normativ si pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a companiilor, potrivit proiectului care a intrat in dezbaterea Executivului.

Astfel, in cazul persoanelor fizice, cea mai mica amenda este de 2.500 de lei, iar cea mai mare, 20.000 de lei.

Sanctiunile mari vin in cazul companiilor, care pot plati amenzi de cel putin 20.000 de lei si pana la un milion de lei. Vechea lege a energiei, 13/2007, prevedea amenzi intre 25.000 si 100.000 de lei in cazul persoanelor juridice.

In noua lege sunt cuprinse si sanctiuni intre 1 si 10% din cifra de afaceri, pentru "nerespectarea cerintelor de independenta a operatorului de distributie sau a operatorului de transport si de sistem si/sau a reglementarilor privind controlul direct sau indirect asupra unor intreprinderi din sectorul producerii, furnizarii, distributiei sau transportului de energie electrica".

Totodata, noua lege prevede ca, "in situatii de dezechilibre majore intre cerere si oferta si disfunctionalitati evidente ale pietei de energie electrica, Guvernul, la propunerea ANRE si cu avizul Consiliului Concurentei, poate limita cresterea excesiva a preturilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioada determinata de maxim 6 luni, perioada care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista circumstantele care au determinat adoptarea respectivei decizii".

Guvernul poate lua aceasta decizie prin fixarea unei limite superioare a pretului pe o piata centralizata sau prin limitarea venitului din activitatea reglementata, costurile operatorilor urmand sa fie recuperate ulterior.

Noua lege a fost trimisa in Parlament pentru a fi adoptata in regim de urgenta. Principala modificare, prezentata vineri de Guvern, este liberalizarea pietei de energie pana la 31 decembrie 2013 pentru firme si pana la 31 decembrie 2017 pentru populatie.

Legislatia din domeniul electricitatii a trebuit modificata pentru a prelua ultimele directive europene din domeni, respect Pachetul 3 legislativ, iar liberalizarea pietei a fost ceruta de FMI si Comisia Europeana in cadrul acordului de tip preventiv.

In urmatoarea perioada, o masura similara va fi luata si in cazul Legii gazelor. Guvernul si FMI vor conveni, la vizita din aprilie a finantatorilor, calendarul de liberalizare a pietei de gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege energie, #amenzi energie, #amenzi persoane fizice lege energie, #amenzi companii lege energie , #Legi Romania