Legea "Big Brother" nu incalca drepturile omului

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 17:31
3196 citiri
Legea "Big Brother" nu incalca drepturile omului

Legea privind retinerea datelor de trafic "nu incalca absolut niciun drept al omului", considera agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan-Horatiu Radu.

Romania are de rezolvat la ora actuala 25 de actiuni care privesc neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a legislatiei europene.

"Practic, nu am elaborat legislatia pertinenta pentru transpunerea corespunzatoare a acquis-ului comunitar in materie. Din acestea, 21 se afla in etapa punerii in intarziere si patru in etapa avizului motivat", a declarat vineri subsecretarul de stat in Ministerului Afacerilor Europene, Razvan-Horatiu Radu, agent guvernamental la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Printre actiunile aflate in etapa avizului motivat se afla si asa-numita lege "Big Brother" - Legea privind retinerea datelor de trafic.

Intrarea in vigoare a acestei legi e obligatorie

"E obligatorie intrarea in vigoare cat mai rapida a acelei legi, si legea in forma actuala nu incalca absolut niciun drept al omului. Si v-o spun cu tot simtul de raspundere. (...) Patru ani m-am ocupat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, deci nu pot fi suspectat ca nu cunosc domeniul Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a spus Razvan-Horatiu Radu.

Etapa avizului motivat precede sesizarea de catre Comisia Europeana a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Comisia Europeana a solicitat, la 27 octombrie 2011, Germaniei si Romaniei sa ia masuri, in termen de doua luni, in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor, subiect ce a dat nastere la controverse, legea respectiva fiind declarata neconstitutionala.

Comisia Europeana cere furnizorilor de telefonie fixa, mobila si Internet sa stocheze, timp de sase luni, toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice.

Legea "Big Brother" a fost adoptata de Parlament din 2008, insa Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala in 2009

Controversata lege "Big Brother" care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si email-urile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008. Un an mai tarziu, Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala, pe motiv ca "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale: drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".

Un nou proiect a fost depus, la inceputul lunii noiembrie, la Parlament de catre ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI. Proiectul seamana cu cel din 2008, dar au fost eliminate prevederile declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.

Mai multe organizatii non-guvernamentale au sustinut, insa, ca si actualul proiect incalca prevederile constitutionale.

Proiectul prevede, printre altele, ca in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila sa se retina timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de Internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit.

Furnizorii de servicii de comunicatii au obligatia de a asigura crearea si administrarea unor baze de date care sa contina aceste informatii. Dupa sase luni, datele trebuie sa fie distruse.

#legea Big Brother, #lege retinere date trafic, #lege ascultare telefoane , #Legi Romania