Legea retrocedarii. Samsarii au mai gasit o bresa: contract fictiv de imprumut

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 09:44
9626 citiri
Legea retrocedarii. Samsarii au mai gasit o bresa: contract fictiv de imprumut
Romania ar di avut nevoie de 8 miliarde de euro pentru retrocedarile din 2013

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Legea retrocedarii, premierul Victor Ponta "mandrindu-se" cu faptul ca a rezolvat problema samsarilor. La randul lor, samsarii nu se declara foarte loviti de noua lege. Deja s-au gasit metode de evitare a noilor reglementari.

Noua lege a despagubirilor are scopul de "a le veni de hac" samsarilor imobiliari, sustine seful Executivului. Ponta spune ca impozitarea cu 85% a profitului cesionarilor de drepturi litigioase ii va descuraja sa ceara despagubiri pentru proprietatile altora.

Practic, Guvernul spera ca prin introducerea acestui impozit, multi dintre cei care au depus cereri de retrocedare sa se retraga pentru ca nu vor mai exista profituri substantiale.

Totusi, specialistii spun ca aceasta impozitare nu va rezolva problema samasarilor intrucat exista modalitati de a "fenta sistemul". Deja, samsarii s-au repliat si chiar anunta victoriosi in piata ca legea nu ii deranjeaza prea mult.

Avocatul Cristian Dutescu: Se trece de la o procedura transparenta de vanzare cumparare la una netransparenta

"Sigur, se descurajeaza instrainarea de drepturi litigioase, dar pot sa fie evitate incheierea de acte translative de proprietate printr-un alt contract in care ajung la acelasi obiectiv. Eu cred ca se va transforma dintr-o procedura transparenta de incheiere a unor contracte de vanzare cumparare de drepturi litigioase intr-o procedura netransparenta", a explicat avocatul Cristian Dutescu pentru Business24.

Specialistul crede ca cesionarea drepturilor se va face prin contracte care nu sunt de vanzare cumpare si nu sunt publice.

"Practic, fostii proprietari vor trebui sa beneficieze de restituirea dreptului de proprietate insa in secunda in care lor li se transmite in proprietate sunt obligati, in urma contractului stabilit anterior sa transmita aceste drepturi mai departe. Sigur se vor gasi mijloace de evitate a acestei 'sanctiuni'. Nu mi se pare o solutie buna", a declarat Dutescu.

Un proprietar, doua contracte: de reprezentare si de imprumut

Un exemplu de astfel de contract care poate "rezolva" problema impozitarii cu 85% a veniturilor este contractul de imprumut. Practic, dupa ce proprietarul il deleaga pe samsar sa-l reprezinte in instanta, intre cei doi se incheie un contract fictiv de imprumut si nu de vanzare-cumparare, legalizat la notar. Dupa obtinerea proprietatii in instanta, samsarul incaseaza banii de la proprietar in baza contractului de imprumut. Tot samsarul se poate ocupa si de gasirea clientilor pentru proprietar. Dupa semnarea actului de vanzare cumparare, proprietarul isi achita "datoria" catre samsar.

"Un contract de imprumut se impoziteaza in masura in care se obtine un venit. In Codul Fiscal nu este stabilit un impozit pe venitul obtinut din contractul de imprumut. Practic, veniturile obtinute prin aceasta metoda pot sa iasa de sub incidenta legii pentru ca in Codul Fisca este stipulat ca persoanele fizice sa plateasca impozit numai pentru activitatile care sunt strict enumerate in Codul Fiscal. Sigur, daca merg la notar, daca isi declara veniturile trebuie sa plateasca, dar banuiesc ca nimeni nu va face asta. Se gasesc metode", a precizat Cristian Dutescu.

Cele mai importante modificari ale legii retrogedarilor marca Ponta

Guvernul vrea sa evite, prin noua lege a retrocedarilor plata a 8 miliarde de euro in 2013. Practic, procesul este amanat. Incepand cu anul viitor, isi vor primi drepturile 14.000 de persoane care au titlu de despagubire emis de ANRP. Pentru restul de 200.000 de dosare platile incep in 2017 si se fac esalonat pe 7 ani.

Noua lege a retrocedarilor pune accentul pe retrocedarile in natura. Acestea se vor face dintr-un fond national in are statul varsa ce a mai ramas din patrimoniul public. Imobilele si terenurile din acest fond national pot fi cumparate cu puncte pe baza unei licitatii, care incep din 2016. In cazul in care proprietarul nu vrea sa participe la licitatii, poate opta direct pentru despagubiri esalonate pe parcursul a sapte ani incepand din 2017.

Mari tunuri imobiliare "gratie" legii retrocedarilor

Insusi premierul Ponta a prezentat saptamana trecuta o lista cu cele mai "profitabile" afaceri din retrocedarile de terenuri incepand cu anul 2008.

Restituire de 128 milioane de euro - Intr-un dosar in care un cesionar a cumparat drepturile litigioase cu 1,5 milioane de dolari, a primit, o luna mai tarziu, despagubire de la stat de 128 milioane de euro.

88 milioanede euro - Dupa ce a cesionat drepturile litigioase in aprilie 2010 contra unei sume de 1,5 milioane de euro, a incasat de la stat, un an mai tarziu, despagubiri in valoare de 88 milioane de euro.

O investitie de 1,2 milioane de lei se transforma, peste noapte, in 11,98 mil lei - Un samsar care a cumparat in data de 13.10.2008, pentru suma de 1,2 milioane de lei, drepturi litigioase, primeste despagubiri, o zi mai tarziu ( in 14.10.2008), de 11,9 milioane lei.

#lege retrocedari, #Ponta retrocedari, #samsari lege retrocedari , #Legi Romania