Ponta: Intentionam sa aplicam noul Cod Civil, incepand cu 1 februarie

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 13:45
1916 citiri
Ponta: Intentionam sa aplicam noul Cod Civil, incepand cu 1 februarie

Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Palatul Parlamentului, ca intentia Guvernului este de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat luni, dupa participarea la sedinta Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, ca din punct de vedere legislativ si financiar sistemul judiciar este pregatit pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila la 1 februarie.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta.

Din cauza incertitudinii privitoare la data de intrare in vigoare, noi pregatindu-ne pentru varianta de refugiu, nu am previzionat in buget cheltuielile necesare operationalizarii aplicarii Codului de procedura civila. Acum, la aceste comisii, sumele care deja figurau in memorandumul necesar aplicarii codului au fost adoptate, ceea ce inseamna ca si legislativ si financiar sistemul judiciar este pregatit sa primeasca codul ca aplicatie la 1 februarie", a afirmat Pivniceru, dupa ce bugetul MJ a fost suplimentat de Comisiile juridice reunite.

Ea a explicat ca se credea ca nu va intra in vigoare la 1 februarie noul Cod de procedura civila deoarece legea de degrevare a instantelor a fost retrimisa de Presedintie la Parlament.

Noul Cod de procedura civila, motiv de discutie intre presedinte si premier

Intrarea in vigoare a Codului de procedura civila a fost unul dintre subiectele abordate saptamana trecuta la o intalnire a presedintelui Traian Basescu cu premierul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere ale Legislativului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.

Seful statului a amintit cu acel prilej ca in luna decembrie a intors la Parlament o lege care viza unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea intrarii in aplicare a Legii 134/2010, Codul de procedura civila, care a fost initial programat sa intre in vigoare la 1 iulie 2012.

"Este extraordinar de neplacut sa fim in situatia sa nu ne respectam angajamentul nici de aceasta data cu privire la intrarea in vigoare a Codului de procedura civila. Acesta a fost motivul pentru care i-am rugat pe sefii celor doua Camere sa programeze votul la aceasta lege, care vizeaza de fapt doar votul la Senat, in interpretarea Presedintiei. De aceea, am trimis legea inapoi la Senat", a afirmat presedintele.

Termenul de punere in aplicare a Codului de procedura civila a fost amanat din nou in luna septembrie a anului trecut pentru 1 februarie 2013.

"Sistemul judiciar a reclamat insuficienta timpului necesar asimilarii noilor reglementari. Dupa momentul adoptarii noului Cod de procedura civila, institutiile cu atributii in organizarea sistemului judiciar si in pregatirea profesionala a personalului (...) au inceput demersurile de adaptare la noile exigente. Aceste demersuri au continuat si dupa inceperea mandatului noului Guvern, insa, o buna parte a acestei perioade a coincis cu vacanta judecatoreasca, ceea ce, inevitabil, a fost de natura sa intarzie finalizarea masurilor de pregatire necesare aplicarii Codului", argumenta Guvernul la acea data.

Un alt motiv pentru care termenul aplicarii Codului de procedura civila a fost amanat a vizat faptul ca CSM a semnalat imposibilitatea ocuparii posturilor vacante in sistemul justitiei pana la data de 1 septembrie.

Guvernul sustinea, totodata, necesitatea unor eforturi administrative suplimentare pentru aplicarea noului cod.

Senatul si Camera Deputatilor s-au intrunit in aceste zile in sesiune extraordinara pentru a adopta actele normative necesare intrarii in vigoare la 1 februarie a Codului de procedura civila.

#Ponta Cod procedura civila, #Ponta declaratii legislatie 2013, #Ponta Cod procedura civila 2013 , #Legi Romania