Regimul juridic al firmelor straine se schimba. Afla cum

Marti, 02 Iulie 2013, ora 10:44
2331 citiri
Regimul juridic al firmelor straine se schimba. Afla cum

Persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania au obligatia ca de la 1 iulie sa stabileasca unul dintre aceste sedii ca sediu permanent desemnat pentru indeplinirea obligatiilor care ii revin, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"Incepand cu data de 1 iulie 2013, prin Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, s-a introdus obligatia persoanelor juridice straine care desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania sa stabileasca unul dintre aceste sedii ca sediu permanent desemnat pentru indeplinirea obligatiilor care ii revin potrivit Titlului II din Codul fiscal. De asemenea, in situatia in care persoana juridica straina isi desfasoara activitatea in Romania printr-un singur sediu permanent, acesta este si sediul permanent desemnat pentru indeplinirea obligatiilor care ii revin potrivit aceluiasi titlu din Codul fiscal", se spune in comunicat.

Totodata, potrivit art. III din Legea nr.168/2013, contribuabilii nerezidenti care, la data de 30 iunie 2013, desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente, sunt obligati sa depuna declaratie de inregistrare fiscala in perioada 1-31 iulie 2013. Declaratia de inregistrare fiscala va fi insotita de Anexa la formular care cuprinde lista sediilor permanente inregistrare fiscala pana la data de 30 iunie 2013.

ANAF precizeaza ca avand in vedere aceste prevederi legale, este necesara aprobarea modelului si continutului unui formular, care sa fie utilizat de contribuabilii nerezidenti prin sediul permanent desemnat, pentru indeplinirea obligatiei de inregistrare fiscala, prevazuta de lege.

"Prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea procedurii de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, precum si a formularului 'Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente' (013)", se mai arata in comunicatul ANAF.

#regim juridic companii, #regim juridic societati comerciale, #obligatii fiscale companii , #Legi Romania