CE anunta oficial ca raportul din cadrul MCV va fi adoptat pe 30 ianuarie

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:59
1957 citiri
CE anunta oficial ca raportul din cadrul MCV va fi adoptat pe 30 ianuarie

Comisia Europeana (CE) va adopta miercuri raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania care va analiza progresele realizate in ultimele sase luni in ceea ce priveste cele zece recomandari incluse in precedentul raport, a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al CE.

"Reamintesc ca in iulie trecut, Comisia a ridicat preocupari serioase legate de situatia tarii legate de statul de drept si independenta justitiei. Saptamana viitoare Comisia va evalua progresele realizate in ultimele sase luni in legatura cu cele zece recomandari incluse in precedentul raport", a anuntat purtatorul de cuvant.

Raportul pe justitie va fi prezentat intr-un briefing tehnic 'on the record' de catre Mark Gray, un alt purtator de cuvant al CE.

Raportul din cadrul MCV va include si precizari legate de legea privind statutul deputatilor si senatorilor adoptata marti de plenul parlamentului roman in raportul de justitie, a anuntat Mark Gray in aceasta saptamana.

Intrebat de presa straina cum comenteaza faptul ca noua propunere privind statutul parlamentarilor adoptata marti de legislativ in Romania ar face mai dificila ridicarea imunitatii senatorilor si deputatilor si ar reduce puterile principalului organism anticoruptie, purtatorul de cuvant a raspuns ca executivul comunitar "va spune ceva despre acest lucru in raportul pe care il va adopta saptamana viitoare".

"Ca sa fiu foarte deschis am vazut deja diferite interpretari a ceea ce s-a votat ieri si vom vrea sa analizam subiectul in detaliu. Ce este clar pentru CE, si am afirmat in mod repetat, este ca cei aflati la putere trebuie sa se asigure ca nu sunt probleme de integritate legate de ei. Asta a fost si este pozitia noastra, dar trebuie sa vedem exact ce a adoptat parlamentul ieri si asta va fi reflectat in raportul de saptamana viitoare", a mai spus miercuri Gray.

De asemenea, raportul ar urma sa analizeze evolutiile din ultimele sase luni din justitie, cu accentul pe chestiuni precum derularea procedurii de numire a noilor sefi ai Parchetului General si al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), chestiune asupra careia comisia a insistat in mai multe randuri.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, si ministrul roman al justitiei, Mona Pivniceru, s-au aflat saptamana trecuta la Bruxelles si au avut intrevederi cu conducerea secretariatului general al Comisiei Europene (CE), despre care au precizat, fara sa intre in amanunte, ca au avut loc in perspectiva adoptarii raportului pe justitie de catre CE.

Pe de alta parte, CE a renuntat la misiunea de experti despre care presedintele Traian Basescu a afirmat in decembrie ca va avea loc dupa 11 ianuarie, desi deplasarea fusese confirmata si de unele surse europene, in contextul in care la Bucuresti se formase un nou guvern.

#raport justitie Romania, #raport Mecanism Cooperare Verificare, #raport MCV Romania, #raport MCV UE, #raport justitie Comisia Europeana , #Legislatie europeana