FMI poate solicita noi teste de stres

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 14:05
1758 citiri
FMI poate solicita noi teste de stres

FMI ar putea solicita repetarea testelor de stres aplicate bancilor, pornind de la noi premise macroeconomice, in cazul inrautatirii conditiilor din piata la nivel international, a spus prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, adaugand insa ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample.

"In cazul unor indicatori macroeconomici mai negativi, ca urmare a unei inrautatiri a conditiilor la nivel international, ceea ce nu cred insa ca se va intampla, se poate trece la refacerea testelor de stres pornind de la alte premise. Este doar o supozitie, pentru ca testele de stres s-au derulat tocmai pentru a ne pregati pentru conditii mai nefavorabile", a spus el.

Potrivit lui Georgescu, bancile trebuie sa ramana la rate de solvabilitate de minimum 10% din septembrie 2009 pana in 2011, respectiv pe toata durata acordului cu FMI.

El a precizat ca noile angajamente individuale, convenite la Bruxelles cu principalele noua grupuri bancare straine prezente in Romania includ si masurile care rezulta in urma testelor de stres aplicate bancilor, in plus fata de documentele semnate dupa intalnirea de la Viena, de la sfarsitul lunii martie.

Prim-viceguvernatorul BNR a adaugat ca documentul semnat de bancile straine, cu privire la mentinerea sustinerii pentru subsidiarele din Romania, nu poate include masuri care sa intre in contradictie cu legislatia europeana, respectiv care sa incalce libera circulatie a capitalului.

#FMI, #teste, #banci , #Legislatie europeana