Gigantii tehnologici vor fi obligati sa plateasca impozite in tara unde obtin profit

Luni, 18 Mai 2015, ora 17:33
10970 citiri
Gigantii tehnologici vor fi obligati sa plateasca impozite in tara unde obtin profit
Foto: Le Journal du Dimanche

Seful Centrului pentru Politici Fiscale al OCDE, Pascal Saint-Amans, se declara gata se declare razboi deschis planurilor de eludare a impozitelor pregatite de corporatiile din sectorul tehnologiei.

Responsabil cu reforma globala a sistemului fiscal, Saint-Amans considera ca gigantii tehnologici forteaza limitele legalitatii in incercarea de a-si asscunde profitul, observa comentatorii economici ai BBC.

Standarde noi din 2020

Conform declaratiilor lui Pascal Saint-Amans, noile standarde fiscale vor impune companiilor multinationale sa plateasca impozitele in tara in care a fost generat profitul.

Aceasta si ca urmare a zeci de summit-uri tensionate in care s-a analizat modul in care corporatiile multinationale folosesc paradisurile fiscale de pe glob pentru a ascunde o mare parte din profitul obtinut.

Summitul G20 programat pentru luna noiembrie a acestui an ar trebui sa aduca un acord international asupra noilor practici fiscale, implementarea acestora urmand sa aiba loc pana in 2020.

Principalii vizati de noile masuri sunt gigantii Facebook, Google si Apple, companii care vor trebui sa plateasca impozite mai mari in anumite state si sa faca publice datele privind impozitul platit in fiecare tara.

"Multinationalele vor trebui sa raspunda la diverse intrebari despre circulatia marfurilor, profitul rezultat, numarul angajatilor si impozitele platite. Toate aceste date vor fi facute publice", sustine seful Centrului de Politici Fiscale.

Inginerii financiare

Regula folosita de obicei de catre corporatii este folosirea pietelor in scop comercial si directionarea profitului catre tarile in care se inregistreaza drepturile intelectuale asupra unui produs.

In multe cazuri, acestea intra in randul paradisurilor fiscale sau cu impozite reduse pentru corporatii: Luxemburg, Irlanda sau Olanda fiind exemplele din Europa.

"Multe dintre aceste companii au comportament agresiv fortand limitele legalitatii. Sfatul meu ar fi sa lase ingineriile financiare, sa se concentreze pe inovatie si sa fie mai conservatori in privinta politicilor fiscale", explica Saint-Amans.

"Ai corporatii cu profit de miliarde care nu platesc impozit acolo unde opereaza. Pietele locale ar trebui sa ramana cu ceva in urma acestei activitati, dar de multe ori raman cu aproape nimic", sustine oficialul OCDE.

Legislatie permisiva

Replica multinationalelor este aceeasi de ani buni: "Nu am incalcat legea. Am folosit diferentele existente in sistemele fiscale ale unor tari diverse".

Ceea ce in mare parte admit si reprezentantii OCDE: "Vina apartine guvernelor care in ultimii 20 de ani au evitat sa se conformeze cererilor de reforma fiscala.

A fost nevoie de o criza financiara ca sa dea semnalul de alarma in privinta ineficientei conventiilor fiscale internationale", arata Pascal Saint-Amans.

"Problema nici nu mai este faptul ca Irlanda sau Marea Britanie au un nivel scazut de impozitare al multinationalelor.

Adevarata problema este ca 2.000 de miliarde de dolari s-au strans in Insulele Cayman sau Bermude unde nu se desfasoara nicio activitate", explica Saint-Amans.

#impozit profit multinationale, #directionare progfit paradisuri fiscale, #politici fiscale OCDE , #Legislatie europeana