CE verifica licitatiile din Romania. Statul, acuzat ca divulga concurentei date confidentiale

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 16:11
2460 citiri
CE verifica licitatiile din Romania. Statul, acuzat ca divulga concurentei date confidentiale

Oficialii Comisiei Europene verifica, prin Directoratul General pentru Piata si Servicii Interne (DG Markt ), un potential caz de incalcare de catre o institutie din Romania a regulilor de confidentialitate a ofertei la o licitatie publica dupa ce date din oferta au fost divulgate contracandidatilor.

Informatiile din oferta au fost divulgate dupa ce autoritatea contractanta a cerut ofertantului care a prezentat pretul cel mai mic sa explice cum a calculat acest pret, considerand ca totalul costului este suspect de scazut, se arata intr-un document confidential.

Documentul prezinta concluziile discutiilor avute, la jumatatea lunii septembrie, de catre oficialii DG Markt si autoritatile romane pe tema achizitiilor publice.

Reprezentantii CE au atentionat asupra acestui caz dupa ce partea romana a propus, prin modificarea legislatiei, ca dosarul achizitiei publice sa aiba "un caracter de document public in forma in care se afla la momentul solicitarii accesului la informatiile din cuprinsul acestuia".

Astfel, dosarul achizitiei publice nu va mai deveni document public doar la finalizarea sa, ci inca din forma in care se afla la data solicitarii accesului, modificarea fiind justificata de Guvern prin "claritatea textului".

Oficialii europeni cer "atentie la exprimare"

Oficialii europeni au intervenit insa si au cerut "atentie la exprimare" in ceea ce priveste caracterul public al documentelor si problemele de confidentialitate, precizand ca in Romania a fost semnalat deja un caz in care datele din contract ale unui ofertant au fost divulgate celorlalti candidati, care formulasera contestatii.

"S-a semnalat ca este in analiza interna a DG Markt un potential caz de incalcare in care ofertantul a fost suspectat de pret scazut, iar autoritatea contractanta a cerut documentatia pentru a verifica modul de constituire a pretului.

Autoritatea contractanta era in procedura de contestatie si au fost divulgate informatiile acestui candidat celorlalti candidati (concurentilor). Acesta este un caz in Romania, aflat in curs de analiza", se arata in documentul citat.

Licitatiile de achizitie publica, mai accesibile pentru ofertanti. Vezi ce se modifica

Legislatia actuala a achizitiilor publice stabileste ca autoritatea contractanta are obligatia de a solicita detalii pe care le considera semnificative in cazul unei oferte cu un pret "aparent neobisnuit de scazut" in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, respectiv atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului sau, daca sunt minimum cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile si/sau neconforme, reprezinta mai putin de 85% din media aritmetica a ofertelor, calculata fara a se avea in vedere propunerea financiara cea mai mica si propunerea financiara cea mai mare.

Guvernul vrea sa reduca aceasta limita de la 85% la 70% din valoarea estimata a contractului, actualul prag fiind pastrat doar daca sunt depuse minimum cinci oferte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana legislatie, #achizitii publice CE, #legislatie achizitii publice CE , #Legislatie licitatii publice