Taxa claw-back, pe masa Senatului. Vezi noile modificari ale legii

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 20:04
2589 citiri
Taxa claw-back, pe masa Senatului. Vezi noile modificari ale legii

Plenul Senatului a adoptat instituirea noii taxe claw-back asupra producatorilor de medicamente, cu un amendament potrivit caruia valoarea contributiei trimestriale nu poate depasi 10% din contravaloarea medicamentelor consumate.

Limitarea a fost propusa printr-un amendament al senatorului PNL, Dan Radu Rusanu.

"Dat fiind faptul ca atat bugetul alocat, cat si consumul sunt variabile necontrolabile pentru platitorii acestei contributii, valoarea care trebuie platita nu poate fi nelimitata. Propunerea este ca aceasta limitare sa fie la maximum 10% din valoarea decontata fiecarui platitor de contributie, astfel incat sa existe o predictibilitate si o certitudine a impunerii care sa permita cunoasterea sarcinii fiscale ce revine fiecaruia", a motivat Rusanu amendamentul propus.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 87 de voturi pentru, sase contra si noua abtineri. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Prin varianta revizuita a taxei claw-back, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.

"Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Contributia se plateste trimestrial, incepand cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitand o suma in functie de cota de piata detinuta. Taxa claw-back se aplica tuturor medicamentelor compensate si gratuite.

Industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%, prin aplicarea noii taxe claw-back, potrivit unui studiu de impact realizat de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente (ARPIM).

#taxa claw back producatori medicamente, #senat taxa claw back, #taxe producatori medicamente, #taxa medicamente compensate , #Legislatie medicala