Medierea pentru companii: Care sunt avantajele procedurii

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:23
5023 citiri
Medierea pentru companii: Care sunt avantajele procedurii

Companiile sunt obligate, incepand din 2013, sa se informeze cu privire la procedura de mediere, inainte de a se adresa instantei de judecata. Fara dovada prezentarii la o astfel de sedinta, judecatorul poate aplica amenzi intre 100 si 1000 de lei.

Eficienta medierii in conflictele dintre companii se va constata abia dupa un timp, este de parere avocatul Gabriel Biris.

"Este o procedura normala (n.r. medierea), trebuie sa spunem, insa, ca si in prezent, companiile nu se pot duce cu litigii comerciale in instanta, daca nu au facut o procedura numita conciliere prealabila.

Este obligatoriu sa dovedesti instantei ca inainte sa depui actiunea, ai urmat o procedura de conciliere, trebuie sa trimiti o invitatie, sa consemnezi rezultatul intalnirii si ca partile nu s-au inteles.

Altfel, instanta respinge actiunea ca fiind prematur introdusa. Ce aduce nou aceasta prevedere este ca respectiva conciliere trebuie facuta in fata unui mediator profesionist, care poate ajute partile sa se inteleaga", a explicat avocatul Gabriel Biris.

Principalele avantaje ale medierii sunt reprezentate de solutionarea litigiului intr-un timp relativ scurt si utilizarea unei posibile intelegeri intre parti, in obtinerea unei hotarari care sa constate intelegerea, ca rezultat al medierii, sustine Beatrice Onica-Jarka, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii. In plus, costurile sunt mult mai mici, decat in cazul unui proces:

"Estimez costurile medierii la 20-25% din costurile instantei. In plus, daca au ajuns la o intelegere si este emis un acord de mediere, chiar daca litigiul se afla pe rolul instantei, aceasta e obligata sa ia act de acordul de mediere si la cererea partii sa se restituie taxa de timbru", a explicat Dorin Valeriu Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere.

Popularizarea procedurii de mediere in mediul de afaceri ar putea conduce la o scadere a volumului de dosare pe rol si, in consecinta, la diminuarea perioadei de solutionare a acestora.

"Trebuie sa vedem procedura functionand o perioada ca sa putem sa vedem daca institutia mediatorului aduce ceva bun. Si in prezent discutiile dintre parti sunt facute cu specialisti, cu avocati", a precizat Gabriel Biris.

In prezent, in Romania exista peste 3000 de mediatori autorizati, iar in 2011, aproximativ 1500-2000 de dosare au fost retrase din instanta, in urma solutionarii lor prin mediere.

#mediere conflicte companii, #medierea obligatorie 2013, #avantaje mediere , #Legislatie SRL