Cat de mult corespund prioritatile legislative ale partidelor cu nevoile reale ale economiei nationale

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 14:16
2234 citiri
Cat de mult corespund prioritatile legislative ale partidelor cu nevoile reale ale economiei nationale

Fiecare partid a prezentat agenda prioritatilor legislative din noua sesiune parlamentara, insa analistii economici avertizeaza ca legile promovate de diferitele grupuri politice nu raspund necesitatilor imediate ale economiei nationale. Business24 prezinta lista initiativelor legislative sustinute de specialistii in economie.

Bugetul pe anul 2014, modificarile Codurilor fiscale si de procedura fiscala, dar si sustinerea investitiilor sunt prioritatile zero pentru economia nationala, au convenit analistii economici chestionati de Business24.

Cosea: Bugetul pe 2014 ar trebui sa fie prioritatea Parlamentului in aceasta toamna

In fruntea clasamentului prioritatilor legislative, intocmit de analistul economic Mircea Cosea, se regaseste 1. bugetul pe 2014. Pe locul secund se afla 2. modificarile propuse pentru Codul de procedura civila, iar apoi deloc ma putin importanta este 3. legea falimentului personal. De asemenea, Mircea Cosea considera ca trebuie gasita o solutie urgenta la 4. problema liberalizarii pietei terenurilor agricole din 2014 si considera necesara 5. infiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Investitorilor, proiect sustinut de PDL.

"Lista mea este bazata pe necesitatile imediate ale economiei nationale. Regionalizarea, de exemplu, nu este o urgenta, insa bugetul pe 2014, da. Sunt probleme grave cu situatiile personale ale cetatenilor, iar o lege a falimentului i-ar ajuta. De asemenea, apar probleme pe piata terenurilor agricole, iar 2014 nu trebuie sa ne prinda nepregatiti. De asemenea, Autoritatea Nationala pentru Protectia Investitorilor are capacitatea de a imbunatati putin climatul investitional, afectat in ultima perioada", si-a justificat analistul, optiunile.

Rudnitchi: Trebuie adoptat cat mai repede Codul fiscal

Si analistul economic Constantin Rudnitchi apreciaza importanta 2. bugetului pe 2014, insa mai importanta este 1. adoptarea modificarilor aduse Codului fiscal, mai ales in privinta TVA si CAS si Codului de procedura fiscala, "pentru unirea normelor intr-un singur cod".

Apoi, parlamentarii trebuie sa urmareasca 3. promovarea investitiilor, prin orice mijloace. In acelasi spirit, este nevoie sa se acorde mai multa importanta 4. fondurilor europene.

"Avem nevoie de solutii pentru exercitiul financiar 2014-2020. Comisia Europeana nu a aprobat inca planul national, trebuie sa ne racordam la bugetul european", considera Rudnitchi.

Nu in ultimul rand, parlamentarii nu ar trebui sa mai tergiverseze 5. decizii precum cele in cazul exploatarii miniere de la Rosia Montana sau a gazelor de sist, mai ales in contextul tensiunilor sociale din ultima perioada, insa atrage atentia ca indiferent de rezultat, este importanta "transparenta".

PSD: Prioritatile noastre sunt bugetul pe 2014 si Codul fiscal

In fruntea agendei social-democratilor se afla bugetul pe anul 2014 si modificarile Codului fiscal

Potrivit purtatorului de cuvant al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, vor fi avute in vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, care insoteste Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014 - 2016.

Alte prioritati ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar si un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

PNL: Reducerea CAS si fondurile europene, cele mai importante teme din aceasta sesiune parlamentara

Printre prioritatile liberalilor se numara reducerea CAS si schimbarea regimului redeventelor, dar partidul este preocupat si de temele europene.

"Teme europene, teme care tin de politici si decizii europene, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, altor institutii, nu fac din pacate obiectul dezbaterii si deciziei in partidele noastre. Trebuie sa legam mai mult aceste lucruri, pentru a putea dupa aceea toti - Guvern, parlamentari europeni, alti reprezentanti ai Romaniei - sa facem din Romania in Uniunea Europeana actor, nu elev chemat din cand in cand la cancelarie ca sa se mai vada daca este tuns suficient de cuviincios, dupa parerea directorului. Trebuie sa ne spunem cuvantul, Europa are mari probleme, nu le-a creat Romania, dar afecteaza Romania, somajul la tineri, toate aceste lucruri nu sunt doar ale noastre si nu sunt doar ale Europei. Ar trebui, in sensul acesta, la nivel legislativ si la nivelul actiunii guvernamentale sa cuplam mai bine cu problematica aceasta si sa ne spunem cuvantul", a declarat Crin Antonescu, presedintele PNL.

PDL: Crearea locurilor de munca este prioritatea noastra

Democrat-liberalii sustin ca au in vedere initiative legislative care ofera solutii pentru crearea de locuri de munca.

"Avem deja depuse in Parlament doua proiecte de lege in acest sens. Un proiect de lege se refera la constituirea autoritatii nationale pentru protectia investitorilor (...) si un proiect de lege pentru reducerea fiscalitatii. Noi nu credem ca Romania poate progresa fara o relansare economica, fara a crea locuri de munca", a explicat presedintele PDL, Vasile Blaga.

#legi partide Parlament, #prioritati legislative Parlament, #adoptare legi Parlament , #Parlament