Comisia Parlamentului European aproba raportul despre transferurile secrete ale CIA

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 06:40
1112 citiri

O comisie speciala a Parlamentului European a votat marti un raport care sustine ca mai multe tari membre ale UE, intre care Marea Britanie, Polonia, Germania si Italia au stiut despre zborurile secrete ale CIA in spatiul aerian european si despre rapirea unor suspecti de terorism de catre agenti americani si transferati apoi in centre de detentie clandestine.

Raportul, care incheie investigatiile derulate timp de un an cu privire la activitatile dubioase ale CIA in Europa, il acuza pe seful politicii externe a UE, Javier Solana, si pe alti inalti oficiali de lipsa de cooperare la investigatii si de refuzul de a oferi informatii despre programul secret de detentie al SUA.

Dar, intr-un amendament crucial promovat de parlamentarii conservatori, raportul arata ca nu se poate dovedi existenta unor inchisori secrete ale CIA in Polonia - acuzatii care au dus la lansarea investigatiilor, in noiembrie 2005.

Raportul va fi supus votulului celor 785 de membri ai PE, la jumatatea lunii februarie. Comisia speciala nu are puteri legale, dar poate recomanda sanctiuni impotriva tarilor UE daca un stat membru incalca tratatele europene privind drepturile omului adapostind inchisori secrete sau transferuri secrete ale unor suspecti de terorism in tari unde pot fi torturati.

Acuzatiile potrivit carora agenti ai CIA au transferat prizonieri prin aeroporturile europene spre centre secrete de detentie, inclusiv din Europa de Est, au aparut in noiembrie 2005. Human Rights Watch a identificat apoi Polonia si Romania ca posibile locatii ale inchisorilor secrete, dar ambele tari au negat in mod repetat orice implicare.

Membrii polonezi ai PE sustin ca nu exista nici o dovada ca avioanele CIA care au aterizat pe un aeroport militar din nord-estul Poloniei au transferat suspecti de terorism.

Un anchetator al Consiliului Europei, care conduce un grup pentru apararea drepturilor omului, a spus ca exista dovezi care indica faptul ca avioane operate de CIA au facut escale in Romania si Polonia pentru a transfera prizonieri.

In septembrie, presedintele Bush a recunoscut ca suspecti de terorism au fost tinuti in inchisori operate de CIA dincolo de granitele SUA, dar nu a specificat unde anume.

Rador