Directorul MOL: OMV, umbrela rusilor

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 13:37
2286 citiri
Directorul MOL: OMV, umbrela rusilor

OMV este o acoperire pentru interesele rusesti, considera sefii grupului ungar MOL.

Declaratiile vin, ca urmare a deciziei austriecilor de la OMV de a vinde pachetul de 21% din actiunile MOL catre rusii de la Surgutneftegaz, o companie despre care se crede ca ar fi sub controlul Kremlinului.

"Apar suspiciuni ca OMV reprezinta numai o acoperire, pentru ca investitorul rus a cumparat aceasta participatie la un pret egal cu cel investit initial de OMV. Nu stim sigur", a explicat Zsolt Hernadi, presedintele executiv al MOL, in fata Comisiei de relatii externe a Parlamentului de la Budapesta, citat de Reuters.

Aceasta este cea mai grava acuza oficiala facuta vreodata la adresa OMV, care detine cea mai mare companie din Romania, Petrom.

OMV a incasat de la rusi 1,4 mld. euro, de doua ori mai mult decat pretul de pe piata al actiunilor, rusii fiind astfel dispusi sa piarda 700 mil. euro dintr-un foc. Achizitia rusilor a suscitat o intreaga dezbatere, inclusiv in presa internationala in legatura cu impactul strategic al acestei miscari a OMV, asupra motivatiei care a stat la baza acestei decizii si nu in ultimul rand asupra posibilelor interese rusesti care se ascund in spatele OMV.

Temerile legate de faptul ca in spatele OMV si deci Petrom, cea mai mare companie din Romania, s-ar afla companii rusesti au fost exprimate la cel mai inalt nivel, chiar presedintele Traian Basescu precizand la sfarsitul anului 2006 ca "avem riscul de a nu sti de fapt cine este actionarul majoritar al OMV-Petrom".

Presedintele a mai precizat la acea vreme ca nimeni din cei care au participat la privatizarea companiei in 2004 nu a fost in stare sa-i dea un raspuns in acest sens, in contextul in care jumatate din actiunile OMV sunt pe Bursa si au proprietar necunoscut.

La momentul privatizarii Petrom, statul a incercat sa evite vanzarea catre un grup rusesc, desi au fost interesati giganti precum Lukoil si Gazprom, alegand un grup european, OMV. Practic, daca suspiciunile legate de conexiunea OMV - Rusia se adeveresc, ar fi foarte grav.

"Nu comentam aceste acuzatii pentru ca suntem o companie listata la Bursa. Obiectivul clar al OMV si strategia grupului este sa creasca securitatea alimentarilor din Europa Centrala si de Est. Proiectul Nabucco (sustinut de UE si contracarat de rusi prin South Stream - n.red.) este important pentru diversificarea alimentarii cu gaze a Europei.

#omv, # petrom, # acoperire, # rusi , #Parlament