Ministerul Culturii: Comertul cu arta trebuie reglementat pentru ca este haotic

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 18:16
2074 citiri
Ministerul Culturii: Comertul cu arta trebuie reglementat pentru ca este haotic

Secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu a declarat, marti, la Parlament, ca este necesara o reglementare a comertului cu arta, intrucat acest domeniu este haotic.

Radu Boroianu a fost prezent impreuna cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu, marti, la Comisia de cultura a Senatului, pentru a prezenta planurile Ministerului Culturii pe anul in curs.

In acest context, senatorul Sorin Rosca Stanescu a spus ca a discutat cu Daniel Barbu, predecesorul lui Gigel Stirbu in functia de ministru al Culturii, despre instituirea unui fond care ar putea fi pus la dispozitia Ministerului Culturii.

"Este vorba de un fond care ar putea fi creat, la dispozitia Ministerului Culturii, care sa aiba doua destinatii. O destinatie care vizeaza achizitii externe, asa cum si alte ministere din alte state procedeaza pe piata libera. De pilda, pot sa apara lucrari foarte valoroase la un pret foarte mic (si pot fi achizitionate cu bani din acest fond, n.r.) A doua directie de utilizare a acestui fond ar putea sa fie stimularea tinerilor artisti, pentru ca nu mai exista un asemenea instrument, ma refer si la artisti plastici si la alte tipuri de artisti. Daca ne-am referi doar la arta plastica, fondul ar putea proveni dintr-un timbru pe comertul cu arta, comertul facut de galerii si asa mai departe", a spus Sorin Rosca Stanescu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu a spus ca este de acord cu propunerea lui Sorin Rosca Stanescu.

"Comertul cu arta trebuie reglementat pentru ca e haotic. Se poate observa un lucru foarte interesant. Cei care se ocupa de comertul cu arta dau, conform legii, spre preemtiune statului o lucrare de tezaur cu un pret, pentru ca dupa aceea (in cazul care statul nu-si exercita dreptul, n.r.), in momentul in care fac licitatia publica, sa plece mult mai de jos pretul in strigare, ceea ce este aproape o insulta a bunului simt", a spus Radu Boroianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert arta, #reglementari comert , #Parlament