Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Parlamentul European a adoptat reglementarile privind infiintarea zonei unice de plati

Parlamentul European a adoptat reglementarile privind infiintarea zonei unice de plati
Parlamentul European a adoptat marti o serie de reglementari care vor permite cetatenilor celor 27 de state ale blocului comunitar sa efectueze plati si transferuri bancare in orice tara UE, prin intermediul unui singur cont bancar, transmite Reuters. Obiectivul infiintarii zonei unice de plati in euro (SEPA) este intensificarea concurentei in sectorul financiar si reducerea costurilor pentru cei 490 milioane de clienti.

Parlamentul european a votat cu o majoritate clara in favoarea propunerii, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Statele UE au aprobat reglementarile la sfarsitul lunii martie, acordul ministrilor europeni ai Finantelor fiind insotit de o clauza care prevede reanalizarea regulilor in termen de trei ani.

Comisia Europeana, care a inaintat propunerea, estimeaza ca infiintarea SEPA va determina reducerea costurilor la nivelul economiei UE cu o suma cuprinsa intre 50 de miliarde de euro si 100 de miliarde de euro anual, intrucat pretul unei tranzactii transfrontaliere va cobori la acelasi nivel cu tariful perceput pentru tranferurile realizate la nivel local.

Noul sistem de plati are la baza standarde tehnice comune si va permite firmelor nou-intrate pe piata de profil sa ofere servicii de plati transfrontaliere, care concureaza cu ofertele bancilor internationale.

De asemenea, implementarea regulilor va contribui la dezvoltarea serviciilor de plati moderne, cum ar fi cele furnizate prin intermediul telefoanelor mobile. Banca Centrala Europeana anticipeaza ca proiecul va genera beneficii suplimentare, intrucat incurajeaza concurenta internationala la nivelul serviciilor oferite.

Reglementarile vor intra in vigoare in a doua jumatate a anului 2009 si se vor aplica tuturor statelor blocului comunitar si tuturor valutelor.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 691 ori