PE ne da 11,8 mln euro pentru pagubele cauzate de inundatii

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 16:13
1799 citiri
PE ne da 11,8 mln euro pentru pagubele cauzate de inundatii

Parlamentul European a aprobat primul proiect rectificativ pe 2009, in care se solicita mobilizarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) pentru pagubele provocate de inundatiile care au afectat Romania in iulie 2008, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

Legislativul european a adoptat doua rapoarte pentru alocarea acestei sume: raportul referitor la mobilizarea Fondului de Solidaritate si cel necesar pentru rectificarea bugetului pe 2009.

Autoritatile romane au solicitat, in termenul de 10 saptamani de la inundatii, asistenta financiara din acest fond pentru cele cinci judete (Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt) afectate de inundatiile din vara anului trecut, cand 241 de localitati cu o populatie totala de 1,6 milioane de locuitori au suferit in mod direct in urma catastrofei.

Mobilizarea acestei sume presupune reducerea corespunzatoare a liniei bugetare privind Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) - Convergenta.

Cuantumul compensarii pentru Romania va lasa disponibil cel putin un sfert din cuantumul anual aflat la dispozitia Fondului de Solidaritate al UE pentru alocari in timpul ultimului trimestru al anului, potrivit Regulamentului de instituire a FSUE.

Consiliul a decis in 2002 sa instituie Fondul de Solidaritate al EU prin care sa ofere asistenta financiara pentru restabilirea rapida a conditiilor normale de viata dintr-o regiune sau tara, in caz de catastrofe naturale.

Totalul daunelor directe reprezinta baza de calcul a valorii asistentei financiare ce poate fi utilizata exclusiv pentru actiunile urgente de prima necesitate.

Fondul nu este prevazut pentru compensarea daunelor private.

In 2008, aproape 281 milioane euro au fost mobilizate in favoarea altor cinci state membre - aproape 162,4 milioane euro pentru Marea Britanie, 89,77 milioane euro pentru Grecia, 8,25 milioane euro pentru Slovenia, 12,78 milioane euro pentru regiunile Guadalupe si Martinica apartinand Frantei si peste 7,6 milioane euro pentru Cipru.

#parlamentul european, #inundatii, #pagube, #fonduri, #asistenta financiara , #Parlament