Raportul MCV: Exista o rezistenta din partea administratiei romanesti la reformele in justitie

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 12:07
2180 citiri
Raportul MCV: Exista o rezistenta din partea administratiei romanesti la reformele in justitie

Comisia Europeana saluta progresele inregistrate de Romania in domeniul judiciar, dar subliniaza faptul ca au existat si momente mai dificile in ultimul an. Desi considera ca bilantul general al reformelor este unul pozitiv, CE isi exprima, totusi, ingrijorarea pentru independenta justitiei, a declarat Mark Gray, purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, in cadrul conferintei de prezentare a raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

"Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile.

A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial. In acest sens, situatia a beneficiat de atmosfera mai calma din punct de vedere politic din ultimii ani", a spus Mark Gray.

Rezistenta din partea administratiei romanesti la reformele in justitie

Purtatorul de cuvant al executivului comunitar a adaugat ca, cu toate acestea, persista preocuparile legate de independenta sistemului judiciar si sunt multe exemple de rezistenta la masurile in materie de integritate si anticoruptie.

Modificarea expeditiva si netransparenta a Codului penal in decembrie 2013 a starnit o preocupare generala, fiind privita ca o atingere adusa sistemului de combatere a coruptiei si de promovare a integritatii, chiar daca Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarand aceasta modificare neconstitutionala.

In ceea ce priveste capitolul important al numirilor in posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixta, anumite proceduri derulandu-se in mod deschis, transparent si pe baza meritelor, in timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferente politice. In ansamblu, imaginea are consecinte asupra masurii in care procesul de reforma din Romania poate fi considerat durabil, iar evolutiile pozitive - ireversibile.

"In mare, imaginea pe ansamblu arata ca se poate sa avem niste evolutii pozitive si durabile. Ideea este sa se continue pe aceasta cale", a completat purtatorul de cuvant al CE.

Recomandarile Comisiei Europene in domeniul justitiei

Raportul MCV contine mai multe recomandari specifice pentru viitor, una dintre acestea referindu-se la codul de conduita pentru parlamentari care trebuie sa includa niste dispozitii cheie astfel incat acestia sa respecte independenta justitiei si sa indiferent de ce modificari se vor aduce Constitutiei Romaniei.

De asemenea, Romania ar trebui sa adopte masuri legislative de respectare a sistemului judiciar si sa se asigure ca nu exista exceptii in legea privind conflictul de interese si a averii nejustificate.

Comisia invita Romania sa continue si sa consolideze progresele realizate in ceea ce priveste recomandarile sale in materie de reforma a sistemului judiciar, de integritate si de lupta impotriva coruptiei. Urmatorul raport va fi publicat peste aproximativ un an.

CE: Romania indeplineste criteriile de aderare la Schengen

Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom a adaugat ca Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la Schengen din punctul de vedere al CE, insa ramane la latudinea statelor membre sa decida cum interpreteaza rezultatele acestui raport fata de solicitarea Romaniei de a face parte din spatiul Schengen.

"Am transmis mereu clar ca, din punct de vedere al evaluarii respectarii criteriilor de aderare la Schengen, Romania si Bulgaria indeplinesc pe deplin criteriile. Sunt doua exercitii diferite si nu trebuie amestecate. Romania si Bulgaria au fost deja evaluate si raspunsul este un 'Da' convins. Nu ne trebuie alte criterii pentru a stabili ca Romania si Bulgaria pot adera la spatiul Schengen.

Nu am facut aceasta legatura in trecut si vom lasa statele membre sa evalueze daca urmarea politica a acestui MCV este pozitiva sau negativa si sa decida ce va insemna acest raport pentru atitudinea lor politica fata de aderarea la Schengen", a declarat la randul sau Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport MCV 2014, #Parlament raport MCV 2014 , #Parlament