Senatul spune "da" restituirii salariilor bugetarilor

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 20:31
3248 citiri
Senatul spune "da" restituirii salariilor bugetarilor

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 100 de voturi "pentru" si un vot impotriva, propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri referitoare la drepturile salariale ale personalului platit din fonduri publice.

Initiativa se refera la restituirea unor drepturi salariale de care au beneficiat angajatii din sectorul public in baza contractelor/acordurilor colective de munca.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz. Dupa anuntarea rezultatului votului, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a solicitat departamentului tehnic al Senatului ca propunerea legislativa sa fie transmisa, de urgenta, in cursul acestei zile, Camerei Deputatilor, care o va dezbate in calitate de Camera decizionala.

Legea se aplica personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului ale carui drepturi salariale au fost stabilite pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice in baza contractelor sau acordurilor colective de munca sau prin hotarari ale consiliilor locale si judetene.

"Drepturile salariale acordate in baza contractelor sau acordurilor colective de munca sau prin hotarari ale consiliilor locale si judetene se considera drepturi stabilite cu respectarea normelor legale.

Prevederile legii se aplica si in cazul in care au fost emise decizii ale Curtii de Conturi - contestate de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, aflate pe rolul instantelor de judecata; necontestate si puse in executare sau contestate si in legatura cu care exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile si aflate deja in executare", se arata in textul propunerii legislative, initiate de parlamentari ai PDL si UDMR.

"Un numar estimat la 300.000 de angajati ai unor autoritati si institutii publice, indeosebi autoritati ale administratiei publice locale, se vad confruntati cu o problema suplimentara - restituirea unor drepturi salariale de care au beneficiat in baza contractelor/acordurilor colective de munca, la care se adauga dobanzi, penalitati si majorari de intarziere, sume care se ridica la nivelul a zeci de mii de lei, echivalentul salariilor acestora pe mai multi ani", se arata in expunerea de motive.

#senat salarii bugetari, #plen senat masuri salarii bugetari , #Parlament