Autoritatile nu se pun de acord cu prevederile strategiei fiscale pe termen mediu

Marti, 26 Iulie 2005, ora 00:37
994 citiri

Rusanu: Contributia pentru asigurari sociale va fi redusa, anul viitor, cu 2%.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) inca mai lucreaza la strategia fiscala pentru urmatorii trei-patru ani, cu toate ca, daca ar fi sa ne luam dupa lege, acest document ar fi trebuit sa fie deja finalizat de la sfarsitul lui iunie. Trecand peste faptul ca astfel MFP a transformat neregula in regula, trebuie amintit totusi faptul ca nici oamenii de afaceri nu au fost chemati sa-si aduca aportul la elaborarea strategiei.

La loc de cinste printre modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal se afla majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pana la nivelul de 21-22% de la 1 ianuarie 2006, masura contestata nu doar de catre analistii economici, ci si de specialistii Aliantei. Practic, Guvernul nu are decat doua variante pentru a contrabalansa efectele introducerii cotei unice: majorarea acesteia din urma pana la 19% ori a TVA, pana la maximum 22%.

Cea mai posibila varianta este insa, asa cum a declarat ministrul finantelor, cresterea TVA pana la 22%. Nu de alta, dar TVA este usor de incasat de catre stat si practic imposibil de ocolit de catre consumatorii finali - populatia.

Potrivit unor surse din MFP, se are in vedere totusi aplicarea unui sistem diferentiat de TVA la unele alimente, cu toate ca exista voci care spun ca TVA scazuta nu inseamna neaparat un pret mai mic.

Nu la fel de norocosi vor fi operatorii din turism, dat fiind ca este posibila aplicarea cotei standard de TVA pentru cazarea la hoteluri. Nivelul minim a TVA impus de UE este de 15%, iar in acest moment, cele mai mici niveluri a acestei taxe, respectiv de 16%, se consemneaza in Spania si Germania, la polul opus situandu-se Ungaria si Danemarca - 25%.

CAS redus, dar cu masura

Printre masurile avute in vedere mai figureaza si modificarea regulilor privind infiintarea unei microintreprinderi, astfel incat de la un salariat, acestea sa fie obligate sa angajeze minimum cinci persoane. La capitolul vesti bune, Finantele nu au o lista prea lunga: ultima varianta discutata vizeaza reducerea CAS, de la 1 ianuarie 2006, cu 5%, cei mai favorizati urmand sa fie patronii. Strategia va trebui insa sa fie conturata tinand cont de Programul Economic de Preaderare (PEP), document care traseaza modificarile care vor urma.

Astfel, potrivit PEP, de anul viitor vor fi eliminate o serie de scutiri de la plata TVA, urmand a fi introduse regimuri speciale de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, aurul pentru investitii, bunurile de colectii si de arta. Cat priveste CAS, daca ar fi sa ne luam dupa PEP, guvernul are in vedere scaderea acestei contributii cu 10 puncte procentuale pana in 2008. Numai ca, in PEP, document trimis oficialilor europeni in februarie a.c., guvernul arata ca va reduce CAS cu 3 puncte in 2006, cu 4, in 2007, restul urmand sa aiba loc in 2008. Potrivit PEP, opt din cele zece puncte procentuale ale reducerii CAS vor fi orientate catre angajatori, in scopul stimularii angajarii fortei de munca.

Strategia fiscala va trebui sa prezinte si domeniile considerate a fi prioritare pentru economie si masurile pentru sustinerea lor, ca si resursele si termenele de indeplinire.

PD nu vrea TVA majorata

Desi majorarea TVA a fost anuntata ca aproape sigura, unii parlamentari ai Aliantei afirma ca nu vor vota o astfel de masura. Maria Petre, senator PD si membru al Comisiei de Buget, Finante, Banci, ne-a declarat ca parlamentarii din formatiunea politica din care face parte nu vor vota majorarea TVA, in cazul in care Ministerul Finantelor va propune acest lucru. "Programul de guvernare al Aliantei prevede reducerea fiscalitatii", a spus Maria Petre. (C.S.)

Dupa ce a promis ca va scadea CAS cu 5%, Guvernul este nevoit sa se razgandeasca

Liberalul Dan Radu Rusanu, vicepresedintele Camerei Deputatilor, spune ca anul viitor, contributiile la fondurile sociale vor fi reduse cu 2% (fata de 5% anuntat initial de Guvern, n.n.), cu alte 2% in 2007, cu 2% in 2008 si cu 3% in 2009. "Strategia fiscala poate cuprinde o diminuare a CAS- ului cu maximum 5 procente. Se ia in calcul insa si posibilitatea introducerii unor cote reduse la TVA aplicata alimentelor si turismului. Toate aceste reduceri de taxe se vor face in raport de sumele de bani colectate la bugetul de stat si care ar oferi posibilitatea realizarii acestor reduceri", ne-a dezvaluit Rusanu. Acesta ne-a mai informat ca una dintre principalele masuri avute in vedere la strategia fiscala a fost cea privind plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate, reprezentand o patrime din impozitul anului precedent, incepand cu anul 2008.

"O alta masura importanta a fost cea care priveste eliminarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 ianuarie 2007, urmand ca acestea sa plateasca numai impozit pe profit", ne-a mai informat oficialul liberal. De asemenea, vor avea loc si scutiri de TVA pentru prestarile de servicii si livrarile de bunuri accesorii acestora, cu exceptia telecomunicatiilor efectuate de serviciile publice postale, precum si scutiri de taxe pentru livrarile de bunuri imobile, cu exceptia celor noi.

La acestea se adauga si scutirile de TVA cu drept de deducere pentru impozitul de bunuri destinate a fi plasate in regim de antrepozit fiscal, si alte deduceri similare.

Autor: Carmen Neacsu

Gardianul