Bulina verde, portocalie sau rosie pe alimente, in functie de aditivii continuti

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 17:22
2119 citiri
Bulina verde, portocalie sau rosie pe alimente, in functie de aditivii continuti

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a depus la Senat o propunere legislativa potrivit careia alimentele ar urma sa aiba aplicate pe eticheta sau pe ambalaj o bulina, de culoare verde, portocalie sau rosie, in functie de continutul si natura aditivilor alimentari, informeaza Mediafax.

Conform proiectului, fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj: bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte risc pentru sanatate; bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie; bulina rosie pentru produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Fiecare produs alimentar ar urma sa aiba pe eticheta o bulina cu diametrul de 1,5 centimetri, avand doar una din cele trei culori.

Criteriile in baza carora se va decide ce culoare trebuie aplicata fiecarui produs vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs, se arata in propunerea legislativa.

Aceasta mai prevede si un termen de 60 de zile pentru intrarea in vigoare a legii dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu, unicul initiator al proiectului, precizeaza, in expunerea de motive, ca aceste reglementari nu contravin normelor europene in domeniu si ca, prin adoptarea actului normativ, sunt satisfacute interesele consumatorului obisnuit, cu un nivel mediu de educatie, informatie si sanatate, ajutandu-l sa achizitioneze produse alimentare in mod responsabil, constient si rational. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata inflației a scăzut în martie. Produsele alimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie, conform datelor anunţate joi, 11 aprilie, de Institutul Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind cea de-a...
#buline, #produse alimentare, #natura, #aditivi , #Senat