Lupta anticoruptie agraveaza criza politica romaneasca

Marti, 20 Februarie 2007, ora 00:16
916 citiri

Sub presiunea Comisiei Europene, Parlamentul roman se angajase, inaintea intrarii Romaniei in UE, sa creeze o Agentie Nationala de Integritate (ANI) insarcinata sa verifice originea averilor ministrilor si alesilor. La cateva saptamani dupa aderarea de la 1 ianuarie, aceasta lege a devenit insuportabila pentru numerosi alesi. Acestia considera excesive competentele acestei instante si vor sa dea inapoi.

Victima a acestei cotituri, ministrul justitiei, Monica Macovei, a fost obiectul unei motiuni de cenzura din partea Senatului, la 13 februarie. Curtea Constitutionala urmeaza sa decida soarta ministrului, pronuntandu-se daca motiunea are sau nu caracter de constrangere.

Datorita reformelor lui Macovei, Romania a scapat unei clauze de salvgardare care ar fi amanat aderarea sa in 2008. Intarirea prerogativelor procurorilor si judecatorilor a permis sa fie atacata coruptia endemica care leaga cercurile politice si de afaceri.

De atunci, mai multi oameni de afaceri si ministri, printre care fostul prim-ministru social-democrat Adrian Nastase si patronul grupului petrolier Rompetrol, Dinu Patriciu, au fost acuzati pentru coruptie. "Nu am intervenit niciodata in ancheta unui procuror si daca ne-am concentrat mai intai asupra cazurilor de mare coruptie este pentru ca aceasta reprezenta un adevarat test pentru justitia tarii", s-a aparat Macovei in fata Senatului.

Fosta avocata si militanta a drepturilor omului, devenita ministru la sfarsitul lui 2004, si-a atras reprobarea masiva a opozitiei social-democrate, a partidului extremist Romania Mare, dar si, mai discret, a senatorilor reprezentand Partidul Liberal al primului-ministru, Calin Tariceanu, si al minoritatii maghiare.

Macovei, apropiata de presedinte, plateste de asemenea pentru tensiunile care il opun pe presedintele Traian Basescu primului-ministru. Dupa ce a anuntat ca nu va aproba plecarea ministrului sa, Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca va astepta decizia Curtii Constitutionale de la 21 februarie. In ceea ce il priveste pe presedinte, acesta a criticat Senatul pe care il acuza de a fi incurajat un "sistem mascat de coruptie".

Sursa: Rador