Practicienii in insolventa avertizeaza: Noul proiect de lege nu include recomandarile FMI si BM

Marti, 11 Februarie 2014, ora 11:12
3476 citiri
Practicienii in insolventa avertizeaza: Noul proiect de lege nu include recomandarile FMI si BM
Simona Milos, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI)

Noul proiect de Lege in domeniul insolventei se afla in Senat, urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional, ne-a spus Simona Milos, presedintele Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI).

Domnia sa ne-a precizat ca proiectul legislativ a fost trimis in Parlament fara ca vreuna din recomandarile facute de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala (BM) sa fi fost prinse in textul de lege.

"Proiectul intors in Parlament este acelasi cu cel promovat prin Ordonanta de Urgenta, cu exceptia faptului ca au fost eliminate cele doua articole declarate neconstitutionale. Recomandarile facute de FMI si BM sunt in amendamentele Ministerului de Justitie, care a coordonat proiectul, fiind transmise Parlamentului sub aceasta forma. Ar fi fost bine ca acestea sa fi fost prinse in textul de lege. Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va opera in proiect atat recomandarile facute de organismele internationale, cat si cele pe care le va primi de la specialistii din domeniu, de la oamenii de afaceri etc.".

Proiectul nu a inclus inca recomandarile facute in timpul dezbaterilor de anul trecut

Guvernul a aprobat Codul Insolventei in toamna anului trecut, printr-o Ordonanta de Urgenta declarata, ulterior, neconstitutionala.

La sfarsitul lui 2013, Guvernul a transmis Parlamentului noul Cod al Insolventei, sub forma unui proiect de lege care nu mai prevede ca procedura va fi aplicata retroactiv si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.

Simona Milos ne-a declarat, la vremea respectiva: "Chiar daca Guvernul a eliminat aplicarea retroactiva a Codului si articolul care vizeaza audio-vizualul, adica strict prevederile pentru care ordonanta de avizare a Codului a fost declarata neconstitutionala, proiectul de act normativ trebuie sa clarifice si alte aspecte. De exemplu, ce lege se aplica procedurilor in derulare. De asemenea, trebuie clarificata perioada de reorganizare, care era scurtata la un an".

Domnia sa spera ca parlamentarii si Ministerul Justitiei sa respecte recomandarile FMI si ale Bancii Mondiale, care nu au fost de acord cu scurtarea perioadei de reorganizare.

Institutiile financiare internationale s-au opus si prevederilor proiectului de Cod care permit executarea creantelor curente din perioada insolventei, ne-a mai spus presedintele INPPI. Domnia sa ne-a spus ca aceasta reprezinta cea mai grava dintre problemele pe care le ridica proiectul de lege in domeniul insolventei.

Noua lege are foarte multe prevederi bune, dar are si cateva neajunsuri care, daca nu vor fi remediate, vor modifica in mod esential ceea ce aduce bun noul cod.

Proiectul de lege pentru aprobarea Codului Insolventei a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie a anului trecut, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa.

Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o Ordonanta de Urgenta, hotarand ca noile prevederi ar fi urmat sa fie aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de insolventa si a celor de prevenire a insolventei aflate in derulare.

Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii de insolventa si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.

Proiectul a fost "stricat" de Guvern

Codul insolventei a fost intocmit de specialisti in timp de un an, fiind finantat din fonduri de la Banca Mondiala si modificat, ulterior, de Guvern.

Totul s-a petrecut "tipic romanesc", potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care ne-a spus: "Mediul de afaceri a spus inca de la inceput ca prevederile din Codul Insolventei nu sunt bune. Ceea ce s-a intamplat este tipic romanesc - o comisie de specialisti a lucrat timp de un an la acest cod, dupa care a venit cineva si a intors totul, munca specialistilor fiind aruncata la cos".

In motivarea CCR, se arata ca "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in urmatoarele conditii, intrunite in mod cumulativ: existenta unei situatii extraordinare, reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata, iar urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei".

Avocatii practicieni in insolventa au criticat dur Ordonanta prin care Guvernul a adoptat Codul Insolventei, sustinand ca Executivul a introdus in lege prevederi neagreate de specialisti, care spulbera principii elementare ale Insolventei.

Avocatul Simona Milos ne-a declarat, la vremea respectiva: "Noi, cei care am elaborat Codul, ne delimitam clar de forma adoptata de Guvern. Nu am fost consultati de Executiv asupra modificarilor aduse proiectului de Cod. Citind cu atentie varianta publicata in Monitorul Oficial, am constatat ca lucrurile sunt mult mai grave decat problemele cu licentele din audiovizual si cu scurtarea perioadei de reorganizare. Practic, Guvernul a spulberat principiile elementare ale Insolventei. O societate care intra in insolventa pune stop executarilor silite.

Asa este peste tot in lume. Or, Ordonanta adoptata de Guvern incalca acest principiu elementar pentru ca permite executarea societatii in timpul procedurii Insolventei. Nu mai este respectat nici principiul egalitatii intre creditori".

Surse din piata au afirmat, inca de la inceput, ca exista nemultumiri legate de modul in care a fost aprobat Codul Insolventei la nivelul FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, organizatii cu care Guvernul Romaniei a agreat ca se va consulta inainte de adoptarea noului Cod al Insolventei.

Simona Milos estimeaza ca, in circa o luna, proiectul legislativ ar putea pleca in Camera Deputatilor, urmand sa fie aprobat, probabil, in aprilie.

Ziarul Bursa organizeaza, in parteneriat cu Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), Conferinta "Codul Insolventei", in data de 20 februarie 2014, incepand cu orele 09.30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala New York.

#Simona Milos Codul insolventei, #Simona Milos INPPI , #Senat