Taxa de solidaritate aplicata bancilor, respinsa de Senat

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:11
1401 citiri
Taxa de solidaritate aplicata bancilor, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins miercuri, cu 32 de voturi "impotriva", 15 "pentru" si 16 abtineri, o propunere a mai multor senatori PDL prin care bancile erau obligate sa plateasca anual o taxa "de solidaritate", reprezentand 2,5% din profitul obtinut in anul precedent.

Suma, ce ar urma sa fie declarata la ANAF, va face venit la bugetul asigurarilor sociale, potrivit proiectului.

Initiatorii, un grup de noua senatori PDL, sustin ca o taxa asemanatoare este in vigoare si in Ungaria, fiind impusa de Cabinetul Viktor Orban, si este in acest moment "o necesitate pentru statul roman".

Mai mult, acestia subliniaza caracterul temporar al masurii, inspirandu-se dupa modelul taxei de solidaritate a UNPR.

"Precizam ca un proiect de lege aflat in dezbatere parlamentara si vizand taxa de solidaritate aplicabila persoanelor fizice care detin in proprietate bunuri mobile si imobile ce depasesc un anumit prag valoric a primi aviz favorabil si sustinere spre adoptare din parte Guvernului", adauga senatorii PDL.

Senatorul UDMR Gunthner Tiberiu a propus respingerea proiectului, motivand ca un astfel de act ar trebui sa vina din partea Guvernului, si a adaugat ca argumentul potrivit caruia o lege asemanatoare se afla in vigoare in Ungaria nu este suficient pentru adoptarea acestui proiect.

La randul sau, social-democratul Georgica Severin a propus respingerea, explicand ca banii pe care bancile ii vor pierde sub aceasta taxa se vor regasi apoi in "costuri ascunse" ce vor fi impuse clientilor. Mai mult, Severin spune ca sustinerea unui astfel de proiect de catre Guvernul Viktor Orban este un motiv in sine pentru respingerea lui in Romania.

Senatul este prima Camera sesizata.

#taxa solidaritate, #senat, #banci, #senator , #Senat