Amenzi pentru intarzierea declararii imasinilor in leasing, dar autoritatile pot prelungi termenul

Miercuri, 31 Ianuarie 2007, ora 10:30
1020 citiri

Persoanele fizice care au masini in leasing platesc amenzi cuprinse intre 50 si 200 lei daca nu depun declaratiile si de 200-500 lei in cazul nedeclararii bunului pana la 31 ianuarie, insa legislatia permite autoritatii locale sa prelungeasca termenul limita si sa atentioneze inainte de a sanctiona. "Persoanele care nu depun declaratiile in termen pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 50 si 200 de lei, iar pentru nedeclararea bunului amenzile merg de la 200 la 500 de lei, conform prevederilor Codului Fiscal", a declarat agentiei Mediafax purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor, Stelian Negrea.

In cazul persoanelor juridice, limitele minime si maxime ale amenzilor se majoreaza cu 300%, astfel ca sanctiunile sunt cuprinse intre 200 de lei si 800 de lei, respectiv intre 800 de lei si 2.000 lei.

Directorul Directiei Venituri Buget Local al sectorului 2, Cristian Dutu, a declarat, marti, ca depasirea termenului limita este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 200 si 800 de lei daca declaratia nu este depusa in termen , nedeclararea bunului fiind sanctionata cu amenzi de la 800 la 2.000 de lei, fara sa mentioneze daca

Declaratiile sunt depuse la directiile de impozite si taxe din primarii.

Directiile de taxe si impozite locale bucurestene si-au prelungit programul de lucru din cauza cozilor imense formate, luni si marti, in fata sediilor acestor servicii de catre posesorii de masini cumparate in leasing, care au obligatia, incepand de anul acesta, de a plati impozitul pe autoturisme.

Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, plata impozitelor locale pentru bunurile cumparate in leasing este o obligatie a titlularului contractului de leasing, masura intrand in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007. Pana la sfarsitul anului trecut, plata acestor impozite era in sarcina proprietarului vehicului, respectiv compania de leasing.

In Capitala, potrivit datelor companiilor de leasing, exista peste 600.000 de titulari de astfel de contracte de leasing, insa doar o treime dintre acestia si-au inscris masinile la primarie, potrivit evidentelor Directiilor de Taxe si Impozite Locale.

Pana in prezent, in jur de doua sute de mii de titulari de astfel de contracte si-au inscris masinile la primariile de sector, potrivit Directiilor de Impozite.

Restul posesorilor de masini in leasing mai au la dispozitie doar o singura zi pentru a-si declara bunul la primarie, pentru a fi impozitat. In caz contrar, ei sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 200 si 800 de lei.

Pentru a da posibilitatea celor care au intarziat sa-si declare masina la fiscul local, directiile de taxe ale celor sase primarii de sector vor lucra cu publicul pana la orele 21.00.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)