Bucurestiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:29
2302 citiri
Bucurestiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri

Guvernul a aprobat, miercuri, infiintarea unui Tribunal comercial in Bucuresti, care se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolventa si concurenta neloiala, urmarindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor in domenii sensibile.

Masura privind constituirea tribunalelor specializate este cuprinsa in proiectul de lege care modifica si completeaza Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, document ce a fost aprobat miercuri de Executiv.

"Proiectul de lege ofera un temei legal, clar si complet in vederea infiintarii unor tribunale specializate, in special a unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti, ceea ce va asigura atat specializarea judecatorilor, cat si o mai mare celeritate a judecarii cauzelor in domenii sensibile", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Proiectul se va dezbate in regim de urgenta

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, Executivul dorind dezbaterea acestuia in regim de urgenta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara in luna mai, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca are un acord de principiu din partea premierului pentru infiintarea, din aceasta toamna, a unui tribunal comercial la Bucuresti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri.

In ce conditii va avea succes initiativa

Parerile avocatii privind utilitatea Tribunalului Comercial sunt impartite. Avocatilor contactati de Business24 cred ca o asemenea instanta va duce la fluidizarea actului de justitie. In plus, in noul Tribunal ar putea avea loc o specializare suplimentara a judecatorilor.

"Daca vor fi instante formate din judecatori care vor avea o specializare suplimentara in domeniul dreptului profesionistilor, asa cum este in noul Cod Civil, va avea un impact pozitiv pentru ca va creste practic increderea in actul de justitie in randul justitiarilor, dar si randul oamenilor de afaceri", a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu, partener fondator al casei de avocatura Dutescu&Partners.

In plus, avocatii spera ca, in noul tribunal, sa existe sectii speciale pentru cele mai solicitate domenii cum ar fi insolventa sau piata de capital.

Totusi, exista si avocati care cred ca noua instanta va incurca si mai mult apele pentru ca organizarea acestuia ar putea ingreuna si mai mult activitatea Tribunalului Bucuresti.

"In dorinta (legitima) de a degreva instantele de dosarele comerciale, pentru a le permite sa se concentreze pe cele civile, extrem de numeroase, se poate ajunge usor in situatia in care instantele specializate in comercial, limitate din punct de vedere numeric si din punct de vedere al personalului, vor face cu greu fata solicitarilor, ingreunand si mai mult derularea proceselor intre profesionisti", a explicat pentru Business24 avocatul Delia Bosman, Deputy Managing Partner la firma de avocatura Dragne&Asociatii.

Potrivit avocatului, pentru ca aceasta initiativa sa aiba succes, la infiintarea tribunalului comercial va trebui sa se tina cont de datele statistice invocate, astfel incat sa se asigure un personal suficient de numeros si intreaga logistica necesara desfasurarii in cele mai bune conditii a proceselor privind litigii comerciale (respectiv sa se respecte proportia de 1 la 3 - cauze comerciale versus cauze civile).

"Insa este greu de crezut ca se vor putea asigura aceste conditii optime, dat fiind ca nici acum ele nu sunt intrunite", a adaugat avocatul Dragne&Asociatii.

#Tribuna Comercial Bucuresti, #infiintare Tribunal Comercial, #litigii afaceri, #procese insolventa , #Stiri Legislatie