CCR a decis: Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:58
1938 citiri
CCR a decis: Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie

Justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inaintea introducerii in instanta a cererii de chemare in judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informatii cu privire la avantajele medierii.

Aceasta intrucat Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, printr-o hotarare publicata astazi in Monitorul Oficial, ca obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstitutionala, intrucat reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie.

Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie incepand cu anul 2013, in baza Legii nr. 115/2012: "Art. 2. (1). Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege".

Citeste mai multe despre CCR a decis: Sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie pe AvocatNet.ro

#lege mediere, #decizie ccr sedinta mediere, #sedinta informare medierea , #Stiri Legislatie