CCR: Codul Insolventei este neconstitutional

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:49
1554 citiri
CCR: Codul Insolventei este neconstitutional

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis ca noua lege a insolventei este neconstitutionala. Codul trebuie modificat integral, potrivit Digi24.

Magistratii Curtii Constitutionale au raspuns astfel unei sesizari venite din partea Avocatului Poporului, declarand neconstitutionale toate prevederile codului.

Codul Insolventei a intrat in vigoare de pe 25 octombrie 2013, in ciuda faptului ca legea era contestata la CCR. Sesizarea Avocatului Poporului a fost facuta pe 9 octombrie 2013.

Aspectele pe care Avocatul Poporului le-a subliniat Curtii Constitutionale sunt legate de aplicarea legii retroactiv si activitatea posturilor de radio si televiziune.

Potrivit Avocatului Poporului, prevederea potrivit careia actul normativ se aplica tuturor procedurilor aflate in derulare nu ar respecta principiul previzibilitatii din Constitutie.

A fost contestata si prevederea potrivit careia activitatea posturilor de radio si televiziune se suspenda incepand cu deschiderea procedurii de insolventa si pana la confirmarea planului de reorganizare.

Prevederile Codului Insolventei in forma adoptata

Codului insolventei, prevede, printre altele, ca pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa se introduce o valoare-prag si pentru debitor, aceeasi cu cea pentru creditor, respectiv de 40.000 de lei.

Pentru evitarea aprobarii unor planuri de reorganizare sustinute de un numar mic de creditori - prin "manipularea" grupelor de vot putand fi aprobat, in prezent, un plan fara corespondent in valoarea creantelor - se introduce un criteriu suplimentar, respectiv 30% din total masa credala.

Casa de Insolventa Transilvania: Care sunt "hibele" proiectului

- nu s-au impus reglementari care sa duca la reducerea duratei dosarelor de insolventa prin gasirea de solutii de externalizare a acelor activitati care prelungesc nepermis durata procedurii, cum ar fi: recuperarile de debitori, cererile de angajare a raspunderii organelor de conducere, ameliorarea procedurilor de valorificare active etc;

- nu s-a reglementat un mecanism clar de garantare adecvata a finantarii activitatii curente a companiilor care propun plan de reorganizare, ceea ce are o influenta majora asupra sanselor de propunere si realizare a unor reorganizari;

- nu sunt cuprinse efectiv toate actele privitoare sau incidente in insolventa - cum ar fi insolventa unitatilor administrativ teritoriale sau legea de organizare a profesiei de practician in insolventa;

- nu s-a efectuat o reglementare adecvata a insolventei regiilor autonome codul limitandu-se la a face trimitere la faptul ca acestora li se va aplica reglementarea privitoare la companii. Asemenea prevedere este insuficienta si de natura a crea dezechilibre la nivelul unor regii de interes national.

#codul insolventei, #noul Cod Insolventa, #cod insolventa 2013 , #Stiri Legislatie